x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Incredibil: Hotelul fantoma din Phenian, s-a luminat!

VIDEO Incredibil: Hotelul fantoma din Phenian, s-a luminat!

10 Apr 2018   •   11:10
VIDEO Incredibil: Hotelul fantoma din Phenian, s-a luminat!

Structura piramidala din sticla si beton a Ryugyong Hotel, care nu si-a deschis niciodata portile, a ramas, ani la rand, o cladire fantoma a Phenianului, capitala Coreei de Nord. Luni seara insa, edificiul a prins viata, fiind luminat timp de o ora.

 

In apropiere de varful edificiului cu 105 etaje, s-a aprins un urias drapel nord-coreean, etajele inferioare s-au colorat in galben, in timp lumini multicolore au marcat intrarea in cladirea misterioasa. Un spectacol absolut surprinzator, care nu a durat mult, dar care ridica o serie de semne de intrebare privind viitorul imobilului de dimensiuni faraonice.

Timp de decenii, structura a ramas neterminata, iar camerele goale fac din cladire cel mai mare hotel neocupat din lume. Constructia a inceput in 1987, sub regimul lui Kim Il Sung, mort in 1994, lucrarile fiind incredintate conglomeratului sud-coreean SsangYong Group. Trei ani mai tarziu, a fost cooptat grupul francez Lafarge. Santierul a fost inchis insa in 1992. 

Abia in 2008 lucrarile au fost realuat, exteriorul cladirii fiind finalizat in 2011. Mai trebuia rezolvat interiorul. In 2012, companie elvetiana Kempinski a angajat negocieri cu regimul nord-coreean pentru deschiderea hotelului in cursul anului urmator. A renuntat insa cateva luni mai tarziu, invocand "imposibilitatea de a intra pe aceasta piata in momentul actual".

Proiectul a fost catalogat de expertii revistei americane Esquire drept "cel mai prost santier de contructii din istoria lumii. In ultimii ani, in jurul cladirii nu s-a inregistrat nici o miscare, dar speculatiile au reaparut dupa ce zidul care inconjura hotelul a fost distrus in 2017. Iar acum, cladirea s-a luminat...

×