x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incursiune a trei nave chineze în apropierea insulelor Senkaku, pe care şi le dispută cu Japonia

Incursiune a trei nave chineze în apropierea insulelor Senkaku, pe care şi le dispută cu Japonia

26 Mai 2013   •   11:52
Incursiune a trei nave chineze în apropierea insulelor Senkaku, pe care şi le dispută cu Japonia

Trei nave guvernamentale chineze au intrat duminică în apele teritoriale ale insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, disputate cu Japonia, a anunţat paza de coastă niponă, informează agerpres.ro.

Vapoarele de supraveghere maritimă au intrat în zona de 12 mile marine (circa 22 km) din jurul arhipelagului Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Ultima incursiune de acest tip a avut loc pe 23 mai. Şi la sfârşitul lunii aprilie nave guvernamentale chineze au fost semnalate în jurul arhipelagului, determinând Japonia să îl convoace pe ambasadorul Chinei pentru a protesta faţă de acea acţiune.

China trimite regulat nave şi uneori avioane de când statul nipon a naţionalizat, în luna septembrie, trei din cele cinci insule ale arhipelagului, cumpărându-le de la proprietarul lor privat japonez. Acţiunea a provocat o săptămână de manifestaţii anti-japoneze, dintre care unele violente, în mai multe oraşe ale Chinei.

Premierul Shinzo Abe a avertizat în luna aprilie că Japonia va respinge "prin forţă" orice încercare de debarcare chineză în insulele Senkaku.  

×
Subiecte în articol: disputa china japonia insulele Senkaku