x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Independenţa Kosovo se arbitrează la Haga

Independenţa Kosovo se arbitrează la Haga

01 Dec 2009   •   00:00

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a început să examineze legalitatea declaraţiei unilaterale de independenţă din Kosovo faţă de Serbia. Curtea urmează să dea un aviz consultativ în acest caz, relatează AFP.

Serbia, Kosovo şi 29 de state vor participa la audieri în faţa Curţii, principalul organism judiciar al Naţiunilor Unite, până la 11 decembrie. Avizul CIJ ar urma să fie emis peste mai multe luni. România face parte din grupul statelor care nu au recunoscut independenţa Kosovo, Bucureştiul susţinând Belgradul în demersurile întreprinse la CIJ.

"Aşteptăm ca dreptul internaţional să fie aplicat. Avem încredere în dreptul internaţional", a declarat ministrul sârb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremici, la sosirea sa la Palatul Păcii de la Haga, unde urmau să fie organizate audierile.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a aprobat cererea Serbiei, în vederea unei pronunţări a CIJ pe tema proclamaţiei de independenţă a Kosovo de la 17 februarie 2008.

Şaizeci şi trei de ţări, printre care 22 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au recunoscut independenţa Kosovo, care are o populaţie de două milioane de locuitori. Din aceştia, 90% sunt albanezi. Belgradul continuă să considere Kosovo drept provincia sa meridională.

De la crearea sa în 1946, CIJ, însărcinată să reglementeze diferendele între state, a emis 25 de avize consultative. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe