x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe India a testat cu succes un nou tip de rachetă cu rază lungă de acţiune (video)

India a testat cu succes un nou tip de rachetă cu rază lungă de acţiune (video)

19 Apr 2012   •   08:24
India a testat cu succes un nou tip de rachetă cu rază lungă de acţiune (video)

India a efectuat joi primul test al unei noi rachete cu raza lunga de actiune si cu o capacitate nucleara, care poate lovi orice tinta situata pe teritoriul chinez, a anuntat Agentia insarcinata cu dezvoltarea tehnologiilor militare (DRDO), relateaza AFP, citat de Mediafax.

Racheta de tip Agni V, din clasa IRMB de rachete "intermediare", cu raza de actiune de pana in 6.400 de kilometri, a fost lansata la ora locala 8.05 (5.35, ora Romaniei) de la o baza situata pe mare, in largul coastelor statului Orissa, in est.

"Anunt lansarea reusita a (rachetei de tip) Agni V (...), un eveniment istoric, care onoreaza tara noastra, in domeniul tehnologiei rachetelor", a declarat V. K. Saraswat, directorul DRDO, pentru postul de televiziune NDTV.

"Suntem, in prezent, o putere dotata fara de egal, intre majoritatea tarilor din lume", a apreciat el.

DRDO spera sa lanseze racheta miercuri seara, insa operatiunea a fost amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Agentia a anuntat ca a stabilit o fereastra de timp de trei zile in vederea efectuarii tirului, de miercuri si pana vineri.

Un test reusit ar reprezenta un avans major pentru cea de a treia putere economica din Asia, care s-a angajat intr-un vast program de achizitii militare destinate modernizarii armatei sale si care incearca sa isi sporeasca mijloacele de aparare, in special fata de China.

Aceasta racheta de 50 de tone si 17 metri inaltime ar trebui, in mod teoretic, sa poata atinge tinte in China si in intreaga Asie, dar si in anumite tari din Europa, potrivit unor expeti.

Doar China, Franta, Marea Britanie, Rusia si Statele Unite sunt dotate cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu o raza de actiune de peste 5.500 de kilometri.

×
Subiecte în articol: externe