x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe India. Discriminarea duce la moartea a 230.000 de fete sub cinci ani în fiecare an

India. Discriminarea duce la moartea a 230.000 de fete sub cinci ani în fiecare an

15 Mai 2018   •   14:05
India. Discriminarea duce la moartea a 230.000 de fete sub cinci ani în fiecare an

Sute de mii de fete sub cinci ani mor în fiecare an în India din cauza “discriminării invizibile”, potrivit unui studiu publicat în Lancet Global Health, scrie The Guardian.

Cercetătorii de la International Institute for Applied Systems Analysis estimează că o medie de 239.000 de fete sub cinci ani mor în fiecare an în India, respectiv 2.4 milioane într-un deceniu, din cauza discriminării de gen.

Multe dintre decese au loc din cauza neglijenţei, atât a familiei, cât şi a practicanţilor din domeniul sănătăţii, precum şi din cauza modului în care sunt alocate alimentele. Studiile au arătat că fetele din India primesc mai puţină educaţie, au o nutriţie mai săracă şi mai puţină atenţie medicală decât băieţii.

Sub circumstanţe naturale şi în ţări unde astfel de diferenţe de gen nu există, rata mortalităţii fetelor de sub cinci ani ar trebui să fie mai scăzută decât cea a băieţilor, având în vedere avantajele biologice.

Cercetătorii, care au studiat date din perioada 2000 – 2005, au descoperit o “rată excesivă a mortalităţii” în rândul fetelor sub cinci ani în 29 din 35 de state din India. Rata a fost de 18,5 la 1.000 de fete. Cea mai afectată a fost zona de nord a Indiei, care are un număr mare de state agricole cu educaţie scăzută, dezvoltare socio-economică scăzută şi fertilitate crescută.

“Discriminarea de gen în rândul fetelor nu previne doar naşterea acestora, ci creşte şi rata de mortalitate în rândul celor născute”, a spus profesorul de la Universite Paris-Descartes, Christophe Guilmoto. “Egalitatea de gen nu este doar despre dreptul la educaţie, loc de muncă sau repezentări politice. Este, de asemenea, despre îngrijire, vaccinare şi nutriţie pentru fete”.

×