x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe India menţine un nivel crescut de vigilenţă faţă de Pakistan (armată)

India menţine un nivel crescut de vigilenţă faţă de Pakistan (armată)

28 Feb 2019   •   19:25
India menţine un nivel crescut de vigilenţă faţă de Pakistan (armată)

India rămâne ''la un nivel crescut'' de vigilenţă faţă de Pakistan în situaţia de criză dintre cele două puteri nucleare în jurul regiunii disputate Kashmir, a anunţat joi armata indiană, în pofida eliberării anunţate a pilotului indian capturat de Islamabad, relatează AFP.

''Suntem pe deplin pregătiţi şi într-un stadiu crescut de vigilenţă pentru a răspunde la orice provocare din partea Pakistanului'', a declarat generalul de divizie Surendra Singh Mahal, în timpul unei conferinţe de presă la New Delhi la care au participat înalţi ofiţeri din trei corpuri ale armatei indiene (terestră, navală, aeriană).

"În ciuda evoluţiei evenimentelor pe care o cunoaşteţi, armata indiană rămâne angajată să menţină pacea şi stabilitatea în regiune", a adăugat el.

Pakistanul a anunţat că va elibera vineri un pilot indian al armatei aerului capturat săptămâna aceasta după lupte aeriene intense deasupra regiunii Kashmir din Himalaya, acesta fiind un "gest de pace" faţă de India.

"Suntem foarte bucuroşi să îl recuperăm. Vrem să-l vedem", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă în capitala indiană generalul de divizie a armatei aerului RGK Kapoor. "Noi vedem (eliberarea sa) doar ca un gest în conformitate cu toate convenţiile de la Geneva", a continuat el.

India şi Pakistanul sunt angajate într-o confruntare periculoasă cu privire la regiunea Kashmir, situaţie care alarmează comunitatea internaţională.

Marţi, India a anunţat că a efectuat ''o lovitură preventivă'' în Pakistan împotriva unei tabere de antrenament a unei grupări islamiste care a revendicat un atentat-sinucigaş soldat cu moartea a cel puţin 40 de paramilitari în Kashmirul indian pe 14 februarie. 

Ca răspuns, avioane de vânătoare pakistaneze au traversat miercuri frontiera de facto în Kashmirul indian şi au întreprins lovituri aeriene în teren deschis.

În luptele care au urmat, Pakistanul a afirmat că a doborât două avioane indiene, dintre care unul ar fi căzut în Kashmirul indian şi celălalt în Kashmirul pakistanez, şi că a capturat un pilot indian.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pakistan india vigilenta