x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe India: Un judecător a ordonat spânzurarea, la 22 ianuarie, a patru bărbaţi condamnaţi pentru violarea şi uciderea unei studente

India: Un judecător a ordonat spânzurarea, la 22 ianuarie, a patru bărbaţi condamnaţi pentru violarea şi uciderea unei studente

07 Ian 2020   •   21:10
India: Un judecător a ordonat spânzurarea, la 22 ianuarie, a patru bărbaţi condamnaţi pentru violarea şi uciderea unei studente

Un tribunal indian a ordonat marţi executarea prin spânzurare, la 22 ianuarie, a patru bărbaţi condamnaţi pentru violarea şi uciderea unei studente într-un autobuz la New Delhi în 2012, o tragedie care a provocat la vremea respectivă un val de indignare atât în ţară, cât şi în afara ei, transmite AFP.

Şase bărbaţi au fost inculpaţi iniţial pentru participare la această crimă cumplită, dar unul dintre ei a fost eliberat după o scurtă detenţie, fiind minor, iar altul s-a sinucis înainte de proces.

Marţi, judecătorul Satish Kumar a emis un mandat în care ordonă ca ceilalţi patru, aflaţi pe culoarul morţii, să fie executaţi în ziua de 22 ianuarie, la ora locală 07.00 (01.00 GMT).

Condamnarea la pedeapsa capitală fusese confirmată de Curtea Supremă a Indiei în mai 2017.

Cei patru mai au încă posibilitatea de a face recurs şi chiar de a-i cere preşedintelui să-i graţieze.

În decembrie 2012, studenta Jyoti Singh, în vârstă de 23 de ani, a fost atacată după ce fusese la un cinematograf împreună cu un prieten.

Agresorii au violat-o pe rând, ei înşişi şi cu o bară de metal, în timp ce autobuzul privat se deplasa prin capitală. Fata a fost apoi abandonată într-un şanţ pe marginea drumului, împreună cu prietenul său, bătut la rândul său.

Jyoti Singh a murit din cauza rănilor după două săptămâni, în Singapore, unde fusese transportată pentru a primi îngrijiri specializate. Zeci de mii de indieni au ieşit atunci pe străzi pentru a protesta. Tragedia tinerei a dus la o amplă reformă a legilor privind agresiunile sexuale.

Familia Singh şi-a exprimat satisfacţia faţă de decizia judecătorului. „Această sentinţă va restabili încrederea femeilor în justiţie”, a declarat mama victimei, Asha Devi, pentru presă, în timp ce tatăl, Badrinath Singh, a salutat „o decizie bună pentru întreaga ţară”. „Însă, lupta noastră va continua pentru numeroasele alte femei care sunt într-o situaţie similară în India”, a adăugat el.

Presa indiană a relatat că închisoarea din Tihar, unde se află cei patru condamnaţi, a organizat recent execuţii fictive pentru a testa cum va decurge execuţia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: condamnati la moarte india