x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Indignaţii din Spania s-au transformat în Partidul X

Indignaţii din Spania s-au transformat în Partidul X

de Marina Constantinoiu    |    09 Oct 2013   •   19:57
Indignaţii din Spania s-au transformat în Partidul X
Mişcarea denunţă “o clasă politică coruptă şi incapabilă să iasă din criză”
Partidul X a fost lansat marţi ca mişcare cetăţenească în Spania, din care fac parte şi foşti membri ai mişcării indignaţilor apărute în 2011, care denunţă, la fel ca aceasta, "o clasă politică coruptă şi incapabilă" să iasă din criză, relatează AFP.
"Majoritatea persoanelor din reţeaua cetăţenească Partidul X, dar nu toate, ne simţim 15M", mişcarea indignaţilor lansată la 15 mai 2011, afirmă partidul pe site.
La fel ca indignaţii, acest partid funcţionează prin persoane care "lucrează" în baza unor sarcini precise şi nu dispune de vreun organ de conducere sau de liste în vederea următoarelor alegeri. "Nu avem liste închise ca celelalte partide", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, noul partid considerându-se mai degrabă "un grup de presiune".

Ce program au
Ca program, "propunem un plan de urgenţă de ieşire din criză. Credem că acesta este momentul unui răspuns cetăţenesc şi că sunt îndeplinite condiţiile", a declarat una dintre persoanele care au luat cuvântul în cursul prezentării noului partid.
Proiectul de program afişat pe internet este, de altfel, deschis amendamentelor cetăţenilor, au subliniat celelalte persoane care au luat cuvântul.
"Vrem ca vinovaţii crizei să fie judecaţi şi (vrem) un plan de acţiune pentru cetăţeni - un (fel de proces de la) Nuremberg financiar şi un plan Marshall adaptat secolului XXI -", scrie partidul pe site-ul său, partidox.org.

Prioritară, lupta împotriva corupţiei
Lupta împotriva corupţiei şi fraudei este unul dintre pilonii programului. În vederea relansării economiei, el propune, la fel ca Guvernul, ajutorarea IMM-urilor, care reprezintă 99,88% dintre întreprinderile spaniole, printr-o relansare a creditării.
Însă partidul propune, totodată, scăderea presiunii fiscale, reducerea monopolurilor - în mod expres în domeniul energiei - şi redirecţionarea ajutoarelor acordate marilor întreprinderi către IMM-uri.
În ceea ce priveşte locurile de muncă, Partidul X doreşte instaurarea unui "salariu maxim inter-întrprindere" care să fie de cel mult zece ori mai mare decât cel mai mic dintre salarii, şi a unui sistem de prime accesibile tuturor în baza productivităţii.
Mişcarea cetăţenească a indignaţilor, care şi-a instalat tabăra timp de o lună în Piaţa Puerta del Sol, în centrul Madridului, a devenit un simbol al unei nemulţumiri profunde faţă de clasa conducătoare, extinzându-se într-o ţară în care, în pofida crizei, nemulţumirile au fost prea puţin exprimate până la momentul respectiv.

×
Subiecte în articol: indignati spania