x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

02 Oct 2006   •   00:00
POST LA PARIS. "Restructurat" de premierul Tariceanu din postul de secretar de stat la Externe, Teodor Baconschi, apreciat de ministrul Ungureanu, ar putea fi trimis ambasador la Paris, au declarat Jurnalului National surse guvernamentale. Potrivit acestora, Sorin Ducaru (numit ambasador la NATO) ar putea fi inlocuit la Washington de ambasadorul Romaniei la ONU, Mihnea Motoc, existand in acest sens o cutuma a SUA legata de "transferul" ONU - Washington. (O.S.)

LUPTA PENTRU BRUXELLES. Ministrul Afacerilor Europene din Bulgaria, Meglena Kuneva, este persoana propusa oficial pentru postul de comisar european de Miscarea Nationala Simeon al II-lea (SIINM). Kuneva a fost si negociatorul-sef al Bulgariei cu UE. Ea este si unul dintre putinii ministri din fostul Guvern Saxa-Coburg care si-au pastrat functia si in Guvernul socialist condus de Serghei Stanisev, dupa victoria electorala din iulie 2005. (I.C.)

MAZILITI. Polonia a desfiintat oficial Serviciile de informatii militare (WSI). Decizia este pe placul dreptei conservatoare aflata la putere, care semnalase in repetate randuri ca aceste servicii ar fi un vestigiu al fostului regim comunist. In locul WSI au fost infiintate doua noi servicii - de constraspionaj militar si de informatii militare operationale. Fosta structura se alesese cu acuzatii de periclitare a ordinii publice si a sigurantei cetatenilor, dar si tentative de manipulare a mediilor jurnalistice si politice. (I.C.)

SURPRIZA IN AUSTRIA. Conservatorii premierului Wolfgang Schüssel au suferit o infrangere-surpriza la alegerile legislative desfasurate ieri. Cel putin asa indicau primele estimari date publicitatii aseara de catre Ministerul de Interne de la Viena. Potrivit acestor date, opozitia social-democrata condusa de Alfred Gusenbauer obtinuse putin peste 36% din voturi, situandu-se in fata conservatorilor cu mai putin de un procent. Comentatorii nu excludeau si varianta ca rezultatele sa se intoarca in favoarea actualei puteri, marja de eroare a sondajelor fiind de 1,7%. (I.C.)

LOCALE IN UNGARIA. Ungurii s-au prezentat ieri la urne, pentru a-si alege liderii locali. Opozitia de dreapta incearca sa transforme scrutinul intr-un referendum impotriva premierului socialist Ferenc Gyurcsany, la capatul a doua saptamani de proteste de strada in care s-a cerut demisia acestuia. Principalul partid de opozitie, Fidesz, a cerut demisia lui Gyurcsany in cazul in care coalitia dintre socialisti si liberali va pierde alegerile. Premierul a exclus insa aceasta ipoteza. (I.C.)

CONTROL. Statele europene trebuie sa lupte impreuna impotriva site-urilor cu continut ilegal, intr-un program european cu un buget de 45 de milioane de euro. Continutul paginilor de internet este reglementat de Decizia 854/2005, adoptata de Parlamentul European la 11 mai 2005. Hotararea reglementeaza accesul la continutul paginilor web, in special de catre minori, programul este conceput pe un interval de patru ani, pana in 2008 potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent. (C.I.)

×
Subiecte în articol: externe