x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    19 Iun 2008   •   00:00

Georgia îşi construieşte fortificaţii în zona de conflict cu Osetia de Sud, a declarat ministrul de Interne al regiunii separatiste, Mihail Mindzaiev.

FORTIFICAŢII: Georgia se transformă în fortăreaţă
Georgia îşi construieşte fortificaţii în zona de conflict cu Osetia de Sud, a declarat ministrul de Interne al regiunii separatiste, Mihail Mindzaiev. “Fortificaţiile sînt construite în satul georgian Ergneti, situat la graniţa cu Osetia de Sud, la cîţiva kilometri de Ţhinvali. În majoritatea cazurilor, capitala Osetiei de Sud a fost ţinta focurilor dinspre acest sat”, a continuat Mindzaiev. Conducerea Forţelor de Menţinere a Păcii a declarat recent că asemenea acţiuni unilaterale întreprinse de Georgia “evocă îngrijorarea populaţiei şi promovează escaladarea conflictului”.


DIPLOMAŢIE.:Kosovo îşi deschide primele ambasade
Preşedintele kosovar Fatmir Sejdiu a cerut deschiderea primelor ambasade ale Kosovo în capitalele care i-au recunoscut primele independenţa faţă de Serbia, proclamată unilateral în februarie, relatează Reuters. Vor fi trimişi, deocamdată, ambasadori la Washington, Londra, Paris, Berlin, Roma, Bruxelles, Viena, Berna şi Tirana, a precizat Biroul preşedintelui Fatmir Sejdiu într-un comunicat. Albanezii kosovari încearcă astfel să consolideze declaraţia de independenţă faţă de Serbia, de la 17 februarie, care a fost recunoscută pînă în prezent de 43 de state, dar respinsă de Serbia şi Rusia, aliata sa. Kosovo se află încă într-o stare de incertitudine, pentru că ONU analizează încă modul în care să predea prerogativele sale noilor autorităţi kosovare, iar o misiune de Poliţie a UE nu a fost nici pînă acum desfăşurată.

           
VISE:George W. Bush vede în fratele lui, Jeb Bush, un preşedinte extraordinar
Preşedintele american George W. Bush a sugerat într-un interviu că fratele său, Jeb Bush, guvernatorul statului Florida, ar fi potrivit pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite, informează Washington Post. Întrebat de televiziunea Sky News dacă, după ce la Casa Albă s-au succedat “un tată şi un fiu, este acesta sfîrşitul sau nu?”, Bush a răspuns: “Ei bine, mai există cineva care a făcut o treabă formidabilă în calitatea de guvernator al Floridei. Este vorba de Jeb. Dar mai bine îl întrebaţi pe el dacă se gîndeşte să candideze. Ar fi un preşedinte extraordinar”. Soţia lui Bush, Laura, prezentă şi ea la interviu, a explicat că unul dintre motivele pentru care George W. şi Jeb au ales să fie politicieni este respectul faţă de tatăl lor, fostul preşedinte George H.W. Bush. “Înseamnă că nu este ultimul Bush preşedinte?”, a întrebat moderatorul. “Nu se ştie; vom vedea”, a răspuns Laura Bush.

 
MÎNĂ DE FIER:Medvedev îi ia tare pe conservatori
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a intrat în “război al tăcerii” cu unii conservatori care se opun reformelor sale liberale, după cum a declarat un influent om de afaceri care îl consiliază pe preşedinte, Igor Iurgens, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare Contemporană. El a declarat că Medvedev se confruntă cu o luptă dură împotriva clanurilor rivale de la Kremlin pentru a-şi duce la îndeplinire promisiunile de a impune statul de drept, de a lupta împotriva corupţiei şi a spori libertăţile. “Dacă Medvedev nu îşi construieşte o coaliţie în lupta sa, va pierde, ca unii dintre foştii reformatori din istoria rusă”, anticipează Iurgens. “Dacă va reuşi să formeze o astfel de coaliţie, va cîştiga”. Medvedev ar putea conta pe sprijin din partea multor grupuri de lobby ale oamenilor de afaceri, al liberalilor, al profesioniştilor din clasa de mijloc a societăţii, al unor lideri militari şi al generaţiei internetului, a mai spus Iurgens. “Medvedev are potenţialul, educaţia, curajul. Dar are nevoie de mult noroc”, a conchis Iurgens.

×
Subiecte în articol: externe bush