x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    Mihaela Matachita    |    02 Aug 2008   •   00:00
Info

Agentii americani pot confisca laptopuri la granita
Agentii federali americani au primit noi prerogative conform carora pot confisca la granita laptopurile calatorilor, dar si alte dispozitive electronice, si le pot retine pe perioade nedeterminate, a relatat ieri cotidianul Washington Post.



Agenţii americani pot confisca laptopuri la graniţă
Agenţii federali americani au primit noi prerogative conform cărora pot confisca la graniţă laptopurile călătorilor, dar şi alte dispozitive electronice, şi le pot reţine pe perioade nedeterminate, a relatat ieri cotidianul Washington Post. Astfel de acţiuni pot avea loc fără a exista suspiciunea unor infracţiuni. Agenţii pot oferi informaţiile din calculatoarele confiscate şi altor agenţii sau entităţi private, pentru descifrarea datelor sau alte scopuri. Aceste politici, care pot fi aplicate în cazul oricărui cetăţean care pătrunde pe teritoriul ţării, inclusiv cetăţenilor americani, au fost elaborate cu scopul de a combate terorismul. Măsurile au fost date publicităţii în iulie, în urma presiunilor, după ce numărul străinilor, ale căror laptopuri, telefoane mobile sau alte dispozitive digitale au fost confiscate, a început să crească.
    
Captură-record de heroină
Poliţia spaniolă a arestat, ieri, patru turci şi un român după interceptarea unui transport de 316 kilograme de heroină, descoperită la bordul unei nave şi descrisă drept "cea mai mare" captură făcută vreodată în Spania, relatează AFP. Heroina a fost descoperită în 633 de pachete de 500 de grame fiecare, valoarea capturii fiind apreciată la 54 de milioane de euro.

China ridică parţial cenzura pe Internet
Ridicarea parţială de către Beijing a cenzurii pe Internet a fost constatată ieri în principalul centru de presă al Jocurilor Olimpice, dar şi pe calculatoarele private din China, a transmis AFP. Site-urile disidenţilor, protibetanilor şi ale sectei Falungong (interzisă) nu au putut fi accesate.
       
Remaniere la Tokyo
Premierul japonez Yasuo Fukuda a anunţat ieri un nou guvern într-un ultim efort de a-şi redresa cota de popularitate, aflată în cădere liberă. El a trebuit, totuşi, să cedeze presiunilor din interiorul propriului partid şi să-l numească pe rivalul său, popularul Taro Aso, în postul strategic de secretar general al Partidului Liberal-Democrat (PLD), marea formaţiune a dreptei conservatoare care conduce Japonia de peste 50 de ani, precizează AFP. Din 17 miniştri, doar 13 sunt noi, printre aceştia fiind şi două femei. Fukuda şi-a păstrat purtătorul de cuvînt şi numărul doi în guvern, Nobutaka Machimura, precum şi ministrul de externe, Masahiko Komura. Ceilalţi doi confirmaţi în funcţie sunt ministrul Sănătăţii şi Securităţii Sociale, alături de ministrul de Interne şi al Telecomunicaţiilor. Premierul a dat semnalul schimbării de strategie economică, numind liberali reformatori, din care sunii sunt adepţi ai creşterii impozitării, în posturi-cheie economice. Portofoliul Apărării, minister marcat de o serie de scandaluri, a fost încredinţat unui nou-venit de 47 de ani, Yoshimasa Hayashi, diplomat la Harvard.

INTEROGATORIU. Premierul israelian, Ehud Olmert, a fost interogat de poliţie, pentru a patra oară, privind acuzaţiile de luare de mită şi fraudă ce i s-au adus, scrie AFP. Olmert este bănuit că ar fi luat mită de la un om de afaceri american şi că ar fi decontat de mai multe ori cheltuielile de călătorie ale familiei sale în perioada cînd a fost ministrul Comerţului şi primarul Ierusalimului (1993-2006). Premierul a negat toate aceste acuzaţii, însă, influenţat de presiunile clasei politice care consideră că s-a compromis, a declarat că va demisiona în septembrie, imediat ce va fi ales noul lider al partidului Kadima. Patru miniştri din partidul Kadima şi-au început campaniile în vederea înlocuirii lui Olmert prin votul de la 17 septembrie.

RACHETĂ RUSEASCĂ. Rusia a testat o rachetă balistică, lansată de la bordul submarinului  nuclear Riazan, din Marea Barents, a declarat un purtător de cuvînt al marinei militare, citat de Reuters.  Racheta a lovit o ţintă prestabilită din poligonul Kura, din Peninsula Kamceatka. Purtătorul de cuvînt a refuzat să dea detalii despre test sau să precizeze ce tip de rachetă a fost testată.

SUPERJUMBO. Emiratele Arabe Unite au inaugurat astăzi primul "superjumbo" (foto), un avion de pasageri uriaş, de tip A380, care se poate lăuda, în afară de mărimea impresionantă, şi cu dotări de lux pentru cei mai pretenţioşi călători. Avionul poate transporta pînă la 853 de pasageri, iar zborul inaugural l-a făcut pe ruta Dubai ­ New York. Aparatul este primul dintr-o serie de 58 de avioane A380, comandate de compania aviatică de stat poducătorului european, potrivit unui contract de 12 miliarde de euro. Singapore Airlines a devenit anul trecut prima companie din lume care s-a dotat cu un asemenea "superjumbo" pentru transportul călătorilor săi.

OCHIUL PUBLIC. Locuitorii New Yorkului pot contribui de acum înainte la reducerea infracţionalităţii, trimiţînd pe site-ul poliţiei fotografii şi înregistrări video de la locul faptei în cazul în care surprind vreun eveniment infracţional, informează Reuters. Totodată, cetăţenii vor putea trimite şi materiale care dezvăluie abuzuri comise de poliţişti asupra civililor, cum a fost, de pildă, o înregistrare video de săptămîna aceasta de la un miting din Times Square, în care este înfăţişat un poliţist care trînteşte la pămînt un biciclist. Respectiva înregistrare a fost vizionată de peste un milion de ori pe site-ul YouTube.

×
Subiecte în articol: externe