x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Mihaela Matachita    |    14 Aug 2008   •   00:00

Bush o trimite pe Rice la Paris şi Tbilisi

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, se va deplasa la Paris, unde se va întîlni cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi la Tbilisi, pentru a manifesta "solidaritatea" Statelor Unite faţă de Georgia, a anunţat preşedintele american, George W. Bush.

Bush o trimite pe Rice la Paris şi Tbilisi

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, se va deplasa la Paris, unde se va întîlni cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi la Tbilisi, pentru a manifesta "solidaritatea" Statelor Unite faţă de Georgia, a anunţat preşedintele american, George W. Bush.

"Am decis o serie de măsuri pentru a ne demonstra solidaritatea cu poporul georgian şi pentru a ajunge la o rezolvare paşnică a acestui conflict", a declarat preşedintele american în cadrul unei alocuţiuni în grădina Casei Albe. "O trimit pe secretarul de stat american, Condoleezza Rice, în Franţa, unde va discuta cu preşedintele Sarkozy", a adăugat el. "Ea se va deplasa ulterior la Tbilisi, unde va exprima personal susţinerea de nezdruncinat a Statelor Unite pentru Guvernul democratic al Georgiei", a continuat el. "În timpul călătoriei, ea va urmări eforturile noastre de a ralia lumea liberă în apărarea Georgiei", a explicat preşedintele american.

Bush a anunţat, de asemenea, că un avion de transport militar american C-17 este în drum spre Georgia, avînd la bord ajutor umanitar pentru persoanele afectate de conflictul dintre forţele georgiene şi cele ruse.

Kievul restricţionează deplasările flotei ruse de la Marea Neagră

Preşedintele ucrainean a restricţionat, miercuri, prin decret deplasările flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Ucraina, care s-a implicat în conflictul armat dintre Rusia şi Georgia, relatează AFP. Navele de război şi aviaţia rusă trebuie să avertizeze de acum înainte militarii ucraineni "cu cel puţin 72 de ore" înainte şi să obţină "acordul" Kievului pentru a pleca sau a reveni în portul din Sevastopol, în Crimeea.

"Dacă aceste cerinţe nu sînt îndeplinite", autorităţile ucrainene "pot cere navelor de război şi celor de realimentare, aeronavelor flotei ruse de la Marea Neagră să părăsească imediat" teritoriul ucrainean. Navele din flota rusă de la Marea Neagră care se află deja în largul Georgiei nu sînt totuşi vizate de decret, a precizat un oficial al preşedinţiei, Oleksandr Şlapac, citat de Interfax.

Surse diplomatice ruse au calificat imediat drept "politică" decizia Kievului, care s-a alăturat Georgiei în conflictul cu Moscova, a anunţat Agenţia Interfax.

Anterior, Ministerul ucrainean al Justiţiei, citat de Interfax, acuzase Rusia că a încălcat acordul privind staţionarea flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, încheiat în 1997.

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, s-a deplasat marţi seară la Tbilisi însoţit de omologii săi polonez, eston şi lituanian şi de premierul leton, pentru a-şi exprima solidaritatea cu Georgia.

×
Subiecte în articol: externe preşedintele marea neagră