x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

25 Aug 2008   •   00:00

25 august 2008



PRĂBUŞIRE. Un Boeing 737 al companiei aeriene private Itek Air s-a prăbuşit ieri, la decolare, în apropiere de aeroportul Manas din Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, a relatat agenţia rusă Interfax, citînd o sursă aeroportuară care a adăugat că există victime, fără alte precizări.
La bordul avionului care urma să ajungă în Iran se aflau 90 de persoane, potrivit ministrului kirghiz pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit aviaţiei civile avionul a luat foc după prăbuşire. Surse citate de Reuters vorbesc despre 25 de supravieţuitori.


SUMMIT DE CRIZĂ. Preşedintele în exerciţiu al UE, şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, a decis, la "cererea" mai multor ţări europene, să convoace la 1 septembrie la Bruxelles un sumit extraordinar cu privire la criza dintre Georgia şi Rusia, a anunţat ieri Preşedinţia Franţei. Anunţul a survenit pe fondul acuzelor occidentalilor la adresa Moscovei că aceasta nu şi-a respectat angajamentele din cadrul planului de pace mediat de Sarkozy. De la anunţarea retragerii, vineri, forţele ruseşti se menţin pe poziţii avansate în Georgia, spre satisfacţia provinciilor georgiene separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. În cursul unei convorbiri telefonice, sîmbătă, cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, Sarkozy a cerut retragerea rapidă a trupelor ruse prezente pe axa Poti-Senaki. Dar ieri ruşii deţineau 14 poziţii pe o rază de 80 km în jurul Portului Poti şi un consilier de la Kremlin a recunoscut indirect că Parisul şi Moscova au poziţii diferite cu privire la acordul de încetare a focului în Georgia.


ADERARE.
Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a cerut accelerarea aderării ţării sale la NATO după conflictul recent dintre Rusia şi Georgia, într-un discurs cu ocazia celei de-a 17-a aniversări a independenţei Ucrainei. Tbilisi a declanşat la 7 august o ofensivă pentru a prelua controlul asupra republicii sale separatiste Osetia de Sud, ceea ce a determinat o amplă ripostă din partea Rusiei. Iuşcenko a susţinut Georgia în acest conflict şi s-a deplasat la Tbilisi pentru a-şi exprima solidaritatea. Georgia şi Ucraina, ambele republici fost sovietice, vor să iasă de sub influenţa Moscovei şi să adere la Alianţa Nord-Atlantică. NATO a promis că le va integra, dar nu le-a acordat statutul oficial de candidate la Summit-ul din aprilie de la Bucureşti.


EXPLOZIE. Traficul feroviar a fost parţial întrerupt duminică în Georgia după explozia, lîngă Gori, a unui tren care transporta produse petroliere şi care ar fi trecut peste o mină rusească, a declarat ministrul georgian al Dezvoltării Economice, Ekaterina Şaraşidze, citată de AFP. Trenul era închiriat de compania petrolieră azeră Azpetrol. Această linie feroviară este una dintre principalele căi de export pentru petrolul azer, ca şi oleoductul BTC care traversează Georgia, construit de occidentali pentru a ocoli Rusia. Autorităţile georgiene au acuzat de mai multe ori trupele ruse că au sabotat şi minat infrastructura ţării.

×
Subiecte în articol: externe georg