x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

24 Feb 2007   •   00:00
"CRIMINALE". Presedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici, ar fi catalogat infirmierele bulgare condamnate la moarte la Tripoli drept "criminale" intr-o scrisoare adresata liderului libian, dupa cum a declarat premierul slovac Robert Fico. Acesta a mai afirmat ca i-a inmanat personal documentul lui Gaddafi, relateaza site-ul bulgar Novinite.com, preluat de Mediafax. Scandalul a fost imediat declansat, ambasadorul bulgar la Bratislava declarandu-se stupefiat de continutul scrisorii adresate dictatorului libian. Ambasada Slovaciei la Sofia a dezmintit informatia, spunand ca mesajul presedintelui a fost prezentat in mod trunchiat.

"FIUL RAZBOIULUI STELELOR". Marea Britanie este interesata si ea sa gazduiasca pe teritoriul sau baze pentru proiectul gigant al scutului antiracheta pe care Statele Unite au anuntat ca il vor instala in Polonia si Cehia, scrie cotidianul britanic The Telegraph. In pararel, o delegatie a Pentagonului este asteptata la Kiev, in Ucraina, peste doua saptamani, pentru a se purta negocieri referitor la extinderea scutului antiracheta si pe teritoriul ucrainean, informeaza AFP.

PARANORMAL. Ministerul Apararii din Marea Britanie s-a apucat sa exploreze un domeniu inedit pentru cercetarile militare: efectul activitatilor paranormale si moduri de utilizare a acestora in activitatile militare. Oricat de bizar suna, experti militari englezi au recrutat persoane care pretindeau ca au astfel de puteri, efectuand teste care sa demonstreze existenta capacitatilor paranormale. Dintre voluntarii recrutati doar 285 au reusit sa faca proba "aptitudinilor" lor speciale. Ministerul a refuzat sa discute aplicabilitatea unor astfel de fenomene pentru domeniul militar.

NEMULTUMITI. Chisinaul se declara ingrijorat de reabilitarea actiunilor maresalului Antonescu de catre o instanta din Bucuresti si considera ca acesta este "un precedent dramatic in relatiile bilaterale dintre Republica Moldova si Romania, care pune in cel mai serios mod la indoiala capacitatea justitiei Romaniei de a actiona in conformitate cu standardele si cu valorile Europei unite", se arata intr-o declaratie difuzata vineri de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. (Vitalie Calugareanu, Chisinau).

×
Subiecte în articol: externe