x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

02 Feb 2007   •   00:00
AMNISTIE. Pentru a sarbatori integrarea in Uniunea Eu-ropeana, 1.500 de detinuti bulgari for fi amnistiati, relateaza site-ul bulgar de stiri Novinite. Cei care vor fi eliberati sunt prizonieri care au fost condamnati la trei ani de inchisoare pentru delicte minore. Amnistitiati vor fi si cei care sunt la prima condamnare, dar care nu au primit pedepse cu privare de libertate pe mai mult de un an.

INTEROGATORIU. Premierul britanic, Tony Blair, a fost a doua oara chemat in fata comisiilor de ancheta ale Scotland Yard, pentru lamuriri in scandalul imprumuturilor secrete pentru Partidul Laburist. Seful Executivului din Regatul Unit a fost audiat in calitate de martor vinerea trecuta, iar interogatoriul nu a durat mai mult de o ora, conform declaratiilor purtatorului de cuvant din Downing Street 10. Politia a cerut ca biroul premierului sa nu dea nici o declaratie pana ieri dimineata.

DICTATURA. Parlamentul de la Caracas i-a acordat miercuri presedintelui venezuelean Hugo Chavez puterea de a guverna pe urmatoarele 18 luni prin decrete prezidentiale. "Poporul mi-a dat aceasta putere pe care o am si este conforma cu prevederile constitutiei", a declarat ieri Chavez, raspunzand ingrijorarilor exprimate de presedintele american Bush referitor la pericolele la adresa democratiei in Venezuela. Criticii il numesc pe Chavez deja dictator.

ANCHETA. Un parlamentar al Consiliului Europei se va deplasa in Republica Moldova intre 4 si 6 februarie, pentru o ancheta in legatura cu disparitia de nou-nascuti destinati adoptiilor ilegale.

IN RUSIA. Fostul lider politic al sarbilor bosniaci Radovan Karadzici, dat in urmarire de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie pentru genocid, s-ar ascunde in Rusia, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de informatii, citate de un cotidian sarb.

RAPORT. Organizatia Reporteri Fara Frontiere (RSF), in raportul sau anual dat publicitatii joi, a denuntat lasitatea si renuntarea din partea tarilor democratice la apararea libertatii presei in 2006, anul cu cele mai multe decese in randul profesionistilor media, din 1994 pana in prezent.

AUDIAT. Premierul israelian, Ehud Olmert, a comparut ieri in fata comisiei oficiale insarcinate cu anchetarea rateurilor Armatei in timpul razboiului din Liban, ale carei concluzii se anunta cruciale pentru viitorul sau in fruntea Guvernului. Olmert este ultimul dintr-o serie de 70 de responsabili politici si militari audiati de comisia Vinograd, de la crearea sa, la 17 septembrie.

DESPAGUBIRI. Postul american de televiziune CNN va dubla aparitiile unui clip destinat promovarii Serbiei, dupa ce a recunoscut o eroare referitoare la melodia care insotea materialul video. Aceea fusese utilizata recent la un material de promovare a Kazahstanului. Serbia a inceput o campanie de promovare la CNN, difuzand un clip ce a iscat reactii mixte, mai ales pentru ca prezenta imagini ale unei biserici ortodoxe romane, situata pe malul Dunarii.

DEZVALUIRE. Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, a declarat ca in 1971, cand presedintele de atunci, Richard Nixon, incerca o dezghetare a relatiilor cu China, s-a folosit de medierea Pakistanului, pentru ca partea chineza nu avea incredere in Romania. Initial, Romania comunista fusese folosita drept interlocutor, dar "chinezii nu au avut incredere in romani", a explicat acesta, citat de Daily Times, din India.

×
Subiecte în articol: externe