x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

13 Ian 2006   •   00:00

13 ianuarie 2006

CERERE. Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a cerut Parlamentului sa anuleze votul de demitere a guvernului condus de Iuri Ehanurov. Liderul de la Kiev a semnat chiar si un apel catre legislativul ucrainean in speranta ca acesta va anula decizia. El a declarat ca demiterea guvernului ucrainean destabilizeaza tara. Tot el insa afirma cu doua zile in urma ca demiterea executivului este o experienta care va imbunatati calitativ politica ucraineana. Parlamentul de la Kiev a votat marti demiterea guvernului, din cauza ca acesta a acceptat sa plateasca aproape dublu pentru gazele naturale din Rusia.

MORTI PENTRU ALLAH. Numarul persoanelor care au murit, ieri, in busculada produsa la Mina in timpul ritualului anual de lapidare, cu ocazia pelerinajului de la Mecca, a ajuns la 345, potrivit unui nou bilant furnizat de ministrul saudit al Sanatatii, Hamad ben Abdallah al-Mane. Nici raniti nu au fost putini: peste 600. Acest incident a avut loc in urma unei busculade produse la unul dintre capetele Podului Jamarat de la Mina, in timp ce pelerinii luau parte la ritualul anual de lapidare, care are loc de la miezul zilei pana la apus.

IARNA GREA. Frigul s-a instalat in casele locuitorilor din Republica Moldova, deoarece Chisinaul nu a ajuns la nici o intelegere cu concernul rus Gazprom dupa deconectarea de la 1 ianuarie. Gazprom cere 160 de dolari pentru mia de metri cubi, dar Chisinaul considera ca acest pret este inacceptabil. Necesarul de gaze naturale al Republicii Moldova este asigurat in prezent de Ucraina din rezervele proprii ale acesteia, conform unei intelegeri la care au ajuns presedintele Vladimir Voronin si omologul sau de la Kiev, Viktor Iuscenko.

REFUZ. Ancheta in cazul asasinarii fostului premier libanez, Rafik Hariri, pare sa fie din ce in ce mai departe de finalizare. Ministrul sirian al Informatiilor a anuntat astazi ca membrii comisiei ONU nu au nici o sansa sa il interogheze pe presedintele Bashar Al-Assad, pentru ca acesta refuza. Raspunsurile liderului sirian erau considerate drept esentiale in aflarea adevarului despre moartea lui Hariri. Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a avertizat din nou Siria ca va sesiza iarasi Consiliul de Securitate al ONU daca va continua sa obstructioneze ancheta internationala in acest caz.

FEDERALIZARE. Noua presedintie a OSCE pledeaza pentru federalizarea Republicii Moldova (varianta pe care Chisinaul nu o accepta) si gasirea unor solutii partiale in conflictul transnistrean. Actualul presedinte al OSCE, Karel de Gucht, considera ineficienta relansarea discutiilor despre evacuarea munitiilor si trupelor rusesti din regiune, conform angajamentelor asumate de Rusia la Istanbul, considerand ca trupele de mentinere a pacii ar avea un statut incert. De aceea, responsabilul OSCE considera ca prioritatea o reprezinta statutul militarilor rusi din Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: externe