x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

13 Ian 2006   •   00:00

13 ianuarie 2006

CHESTIONAR. Cei mai multi romani aflati la munca in Spania sustin ca nu vor sa se mai intoarca in Romania. Cel putin asa releva rezultatele unui chestionar realizat de portalul romanilor din Spania. Intrebarea "Ne mai intoarcem in Romania?" i-a determinat pe circa 32,8% dintre conationalii nostri sa recunoasca faptul ca prefera "traiul de acolo", transmite RGN Press. Mai mult, romanii au motivat ca "s-au integrat foarte bine in tara in care se afla". O proportie de 29,9% dintre cei care si-au exprimat opinia spune ca s-ar intoarce acasa atunci cand li se vor oferi salarii decente si un trai decent, in timp ce 26,1% au marturisit ca asteapta sa puna deoparte suficient de multi bani cat sa nu duca grija zilei de maine.

DETINUTI. Infractorii romani prinsi pe teritoriul Italiei si care, in acest moment, sunt detinuti in penitenciarele italiene se vor putea intoarce acasa, pentru a-si ispasi restul pedepselor in inchisorile din tara, relateaza RGN Press. Acesta este rezultatul unui acord semnat intre Romania si Italia care a intrat in vigoare la finele saptamanii trecute. Transferul detinutului dintr-un penitenciar italian intr-unul din Romania nu necesita acordul acestuia neaparat, dar autoritatile italiene vor fi nevoite, cu toate acestea, sa ii ceara acestuia parerea si sa o transmita autoritatilor omoloage din Romania.

EMINESCU, LA ISTANBUL. Cu prilejul implinirii a 156 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu, Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" din Istanbul va organiza duminica, 15 ianuarie, un Moment Eminescu, pentru diaspora romana din metropola turca. Astfel, biserica romaneasca de pe malurile Bosforului va oferi celor aproximativ 15.000 de romani din Istanbul momente de omagiere a celui supranumit Luceafarul poeziei romanesti. Dupa o scurta prezentare a personalitatii si operei poetului, vor fi recitate versuri din cele mai populare poezii eminesciene si vor fi interpretate creatii muzicale.

BIBLIOTECA ROMANEASCA. Federatia Asociatiilor de Imigranti Romani din Regatul Spaniei (FEDROM) si Primaria din Torrejon de Ardoz (foto) au semnat, la data de 20 decembrie a anului trecut, Protocolul de colaborare ce prevede infiintarea unei biblioteci romanesti in Torrejon, informeaza Actualitatea Ro-maneasca. "Aceasta conventie vine sa confirme protocolul semnat anterior de FEDROM cu Ministerul Culturii din Spania si sa releve importanta acestei organizatii in contextul asociativ actual", sustine Gelu Vlasin, responsabil de Imagine si Comunicare la FEDROM.

×
Subiecte în articol: diaspora