x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

10 Ian 2006   •   00:00
DEZVALUIRI. Un transport de materiale radioactive, avand drept destinatie Iranul, a tranzitat Romania, informeaza publicatia britanica The Observer. Potrivit ziarului, camionul incarcat cu 1.000 de kilograme de silicat de zirconiu furnizat de o firma britanica a fost oprit la granita dintre Bulgaria si Turcia, dupa ce parcursese deja 2.400 de kilometri, tranzitand mai multe tari, printre care se numara Marea Britanie, Germania sau Romania. Dezvaluirile au fost facute intr-un moment in care Iranul ameninta ca isi reia activitatile de cercetare nucleara. Zirconiul este un material radioactiv care poate fi folosit si la fabricarea focoaselor nucleare.

CHENEY, IN SPITAL. Vicepresedintele american Dick Cheney a fost spitalizat de urgenta, luni de dimineata, din cauza dificultatilor respiratorii si a unui endem, a anuntat postul CNN. Dick Cheney, care a mai avut in trecut probleme cardiace, a acumulat straturi de tesut lichid, care ulterior s-au transformat in endem, din cauza medicamentelor care ii erau absolut necesare pentru a scapa de o afectiune a piciorului. Vicepresedintele a parasit in scurt timp spitalul.

ELIBERAREA ATACATORULUI. Mehmet Ali Agca, cetateanul turc care a incercat, in 1981, sa il asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea, va fi eliberat saptamana aceasta. Tribunalul a aprobat un document al inchisorii din Istanbul, unde Agca este inchis din anul 2000, care stipuleaza ca detinutul si-a incheiat pedeapsa. Agca a efectuat cea mai mare parte a pedepsei, anume 19 ani, intr-o inchisoare din Italia, inainte de a fi extradat in tara sa natala, Turcia. Papa Ioan Paul al II-lea si Agca s-au intalnit in 1983, la doi ani dupa tentativa de asasinat.

TERORISTI BOLNAVI. Organizatia terorista al-Qaida recruteaza persoane infectate cu virusul HIV si fanatici care sufera de alte boli de sange contagioase si letale, cum ar fi hepatita si febra hemoragica, pentru a comite atentate sinucigase, informeaza saptamanalul The Sunday Mirror. Scopul lor este de a spori "rata mortalitatii" in momentul in care un kamikaze infectat se arunca in aer. Publicatia britanica citeaza ca sursa a acestor informatii documente distribuite militarilor britanici aflati in taberele din Irak, precum si de pe teritoriul european.

CAZUL GONGADZE. Procesul a trei fosti politisti ucraineni, asasini presupusi ai jurnalistului de opozitie Gheorghi Gongadze, a inceput ieri la Kiev, la mai mult de cinci ani de la crima care a zguduit Ucraina. Este vorba despre Valeri Kostenko, Mikola Protassov si Alexander Popovici, insa adversarii fostului dictator Leonid Kucima cred ca acesta este adevaratul autor al crimei.

Grupaj realizat de Maria Toader

×
Subiecte în articol: externe