x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

03 Ian 2006   •   00:00
ANCHETA. Comisia ONU privind asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri do- reste o intrevedere cu presedintele sirian, Bashar al-Assad, si ministrul sau de Externe, Faruk al Shara. Acestia au intrat in colimator, in urma declaratiilor fostului vicepresedinte sirian, Abdel Halim Khaddam, accelerand mersul anchetei. Acesta a sustinut intr-un interviu acordat postului Al-Arabiya ca presedintele sirian a proferat amenintari la adresa lui Hariri si nu se poate sa nu stie de proiectul privind asasinarea acestuia, "pentru ca nici un serviciu de securitate nu putea actiona fara cunostinta lui Assad".

INTERZIS. Fumatorii din Spania sunt pusi la grea incercare. O lege care nu le mai permite fumatul in locurile publice a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Sondajele de opinie releva ca 70% dintre spanioli accepta interdictia, chiar daca mai bine de jumatate dintre ei o considera extrem de dura. De la inceputul acestui an, nici belgienii nu mai pot fuma la locul de munca, interdictie care va fi extinsa anul viitor la toate locurile publice si in special in restaurante.

BILANT NEGRU. Un numar de 5.713 de irakieni, dintre care 4.000 de civili, au decedat in aceasta tara in actele de violenta din cursul anului 2005, potrivit statisticilor oficiale, obtinute luni de AFP, primele de acest gen de la declansarea razboiului, in martie 2003.

ALERTA FALSA. Copilul mort duminica in Turcia si alte trei persoane spitalizate, banuite ca ar suferi de gripa aviara, nu sunt purtatori ai virusului mortal, a anuntat ieri un reprezentant al Ministerului turc al Sanatatii. Decesul inregistrat duminica a fost provocat de pneumonie, si nu de gripa aviara.

DEZILUZIE. Soldatii britanici, deziluzionati, isi vand pe Internet, pentru cateva sute de lire, medaliile primite ca recompensa pentru participarea la razboiul din Irak. Zeci de decoratii acordate pentru participare la un teatru de razboi (Operation Telic) au aparut de vanzare pe site-ul de licitatii online eBay la cateva luni dupa ce au fost acordate soldatilor, intr-un gest ce aminteste de cel al veteranilor din razboiul din Vietnam, care isi aruncau decoratiile in semn de protest, scrie The Sunday Telegraph.

PHENIAN. Coreea de Nord depune eforturi pentru a reporni un reactor care ar produce suficient plutoniu pentru a fabrica 10 bombe atomice pe an, relateaza The Sunday Times, citand un om de stiinta american, care sustine ca a primit dovezi in acest sens.

VOT PENTRU MINUNI. O lista cu 21 de nominalizari pentru desemnarea celor "sapte noi minuni ale lumii" a fost data publicitatii in Elvetia, fiind stabilita in urma unui sondaj de opinie declansat in 2000 si care va continua pe tot parcursul lui 2006. Pe lista figureaza Kremlinul, Turnul Eiffel si Statuia Libertatii, alaturi de Colosseum-ul din Roma, Templul Taj Mahal, Ma- rele Zid Chinezesc, complexul Machu Pichu din Peru sau ruinele megalitice de la Stonehenge. Peste 19 milioane de votanti participa la sondajul care se va incheia la 31 decembrie 2006 si ale carui rezultate vor fi date publicitatii la 1 ianuarie 2007.
×
Subiecte în articol: externe