x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Dec 2005   •   00:00

28 decembrie 2005

SCHIMB DE REPLICI. Moscova crede ca revizuirea conditiilor prezentei flotei ruse a Marii Negre in Crimeea, sudul Ucrainei, ar fi "fatala" pentru intregul acord incheiat intre Kiev si Moscova si ar afecta recunoasterea frontierelor dintre cele doua state. Avertismentul a fost transmis de ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, dupa ce Ucraina a amenintat ca va mari chiria platita de Rusia pentru stationarea flotei sale in Crimeea, in replica la intentia Moscovei de a mari de patru ori pretul gazului livrat Kievului.

INTREBARE. Cotidianul spaniol El Mundo a dezvaluit ca o fregata a marinei spaniole a participat recent la operatiuni de razboi in Irak. Cotidianul sustine ca fregata Alvaro de Bazan a facut parte, in perioada 10 septembrie-3 decembrie, dintr-un grup de lupta condus de portavionul american USS Roosevelt, desi spaniolii s-au retras din Irak inca din primavara anului 2004.

EXEMPLU NEGATIV. Lipsa controalelor riguroase la granitele tarilor din estul si sudul Europei favorizeaza intrarea islamistilor radicali in statele occidentale, afirma The Houston Chronicle. Cotidianul da exemplul frontierei Romaniei cu Serbia, folosita frecvent de traficanti. Granitele nesecurizate sunt traversate anual de zeci de mii de imigranti ilegali care complica eforturile autoritatilor de prevenire a atacurilor teroriste.

Grupaj realizat de Ana Ilie

×
Subiecte în articol: externe