x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

19 Dec 2005   •   00:00
VISCOL IN EUROPA. Vremea proasta face ravagii in centrul si estul Europei, unde ninsorile abundente si viscolul au blocat circulatia si au lasat fara energie electrica zeci de mii de locuinte. Mai mult de 30 de camioane au fost blocate pe o autostrada ce asigura accesul spre capitala Bulgariei, in timp ce viscolul care afecteaza estul Ucrainei a provocat intreruperea alimentarii cu energie electrica in 250 de localitati. Viscolul a lasat fara curent electric 200.000 de persoane in sudul si estul Poloniei. (Ana Ilie)

INTERNAT. Premierul israelian, Ariel Sharon, si-a pierdut cunostinta si a fost spitalizat de urgenta, aseara, la Spitalul din Ierusalim. Agentia France Presse a anuntat ca primul-ministru a suferit un usor atac cerebral dar presa israeliana scrie, citand apropiati si medici, ca Sharon a devenit constient, iar viata sa nu este in pericol. In varsta de 78 de ani, Ariel Sharon trece printr-o perioada politica dificila, dupa ce a parasit Partidul Likud si si-a creat o noua formatiune politica. Potri-vit ultimelor sondaje de opinie, Kadima, este favorita a alegerilor parlamentare de anul viitor.

DEZVALUIRI. Premierul britanic, Tony Blair, fusese avertizat inca din 2003 ca al-Qaeda pregateste un atac asupra retelei de transport subteran din Londra. In plus, cotidianul The Independent a dezvaluit ca doi din cei patru autori ai atentatelor de la 7 iulie de la Londra fusesera supravegheati de MI5 in 2004, care a decis ca ei nu reprezinta o amenintare. Este vorba despre Shahzad Tanweer, care a detonat bomba din statia de metrou Aldgate, si Mohammad Sidique Khan, banuit ca a organizat atentatele. (Ana Ilie)

CIOCNIRI. Aproximativ 5.000 de protestatari antiglobalizare au manifestat la Hong Kong in ultima zi a reuniunii Organizatiei Mondiale a Comertului, dupa ce in ajun au avut loc confruntari violente, soldate cu ranirea usoara a circa o suta de persoane si cu arestarea a sute de manifestanti. "Eliberati-i pe manifestanti!", strigau contestatarii, nemultumiti de arestarea in cursul noptii a 900 de militanti. (Radu Croitoru)

BANI MOLDOVENESTI. Anul viitor, locuitorii satelor din stanga Nistrului aflate sub jurisdictia Chisinaului vor plati Tiraspolului 0,18 % din valoarea productiei agricole, pentru a-si putea lucra terenurile situate in zona controlata de regimul transnistrean. Potrivit BASA-press, aceasta decizie a fost adoptata la ultima runda de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, la care au participat reprezentanti ai administratiei transnistrene, ai Moldovei, Rusiei, Ucrainei, OSCE si SUA. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe