x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Dec 2005   •   00:00
AUDIERE SUSPENDATA. Procesul fostului dictator irakian Saddam Hussein si a altor sapte colaboratori ai sai, acuzati de masacrarea a 148 de siiti din localitatea Dujail, a fost reluat ieri, in fata inaltului Tribunal Penal din Bagdad. Avocatul fostului dictator, Khalil al-Dulaimi, a dorit sa conteste legitimitatea tribunalului si procedurile urmate de presedintele acestei instante, dar acesta a refuzat sa-i accepte plangerile, pe motiv ca acestea trebuie adresate tribunalului in scris. In aceste conditii, echipa apararii si-a anuntat retragerea, pentru a protesta fata de interdictia impusa unor avocati internationali de a lua cuvantul si de a discuta despre legitimitatea Curtii.

DUPA REZULTATE. Autoritatile poloneze nu sunt inca decise daca sa-si retraga si ultimul contingent de militari din Irak, iar un timp de gandire suplimentar nu le-ar fi de prisos. Astfel, cea mai recenta pozitie a Varsoviei privind aceasta tema a venit din partea primului-ministru, Kazimierz Marcinkiewicz, care a afirmat ca inainte de orice hotarare autoritatile poloneze asteapta rezultatele alegerilor din Irak, programate pentru data de 15 decembrie. "Pentru moment continuam consultarile cu SUA si cu Marea Britanie, dar este prea devreme sa decidem daca ne vom retrage.

CONVOCARE. Opozitia din Ungaria este preocupata de statutul cetatenilor maghiari din statele vecine. Astfel, partidul Fidesz a cerut Guvernului ungar sa convoace Conferinta Permanenta Maghiara (MAERT), un forum al organizatiilor etnicilor maghiari, prin intermediul careia sa se faca eforturi pentru comunitatile de unguri din strainatate. In comunicatul Fidesz este reamintit esecul referendumului din decembrie 2004 privind dubla cetatenie a maghiarilor din tarile vecine si se subliniaza faptul ca Guvernul de la Budapesta nu a alocat anul acesta fonduri suficiente programului destinat sa acorde asistenta acestor comunitati. De altfel, si premierul Ferenc Gyurcsany a declarat ca referendumul a contribuit la divizarea natiunii si a numit ziua cand s-a desfasurat scrutinul "o zi a iresponsabilitatii nationale".

OFERTA. Liderul comunitatii musulmane din Germania, Nadeem Elyas, s-a oferit rapitorilor in schimbul eliberarii Susannei Osthoff, arheologul german luat ostatic in Irak. Oferta lui Elyas survine in conditiile in care rapitorii nu au mai trimis nici un mesaj de aproape o saptamana, iar negociatorii de la Berlin si Bagdad par sa se fi pregatit deja pentru tratative de durata. Ultimatumul acordat de rapitori a expirat, potrivit presei germane, la 3 decembrie. Susanne Osthoff a fost rapita la 25 noiembrie, in timp ce se afla, impreuna cu soferul ei, pe soseaua care face legatura intre Bagdad si nordul tarii.

UN VOLAN PENTRU PAPA. Presedintele scuderiei Ferrari, Luca di Montezemolo, a fost primit luni in audienta de Papa Benedict al XVI-lea caruia i-a inmanat un cec in valoare de 950.000 de euro. Banii au fost obtinuti din vanzarea, la o licitatie, a unui Ferrari "Enzo" care i-a apartinut lui Ioan Paul al II-lea, fiindu-i oferit de firma in februarie 2005. Presedintele companiei Ferrari i-a mai oferit noului Papa un volan al monopostului de Formula 1 pilotat de Michael Schumacher si dedicat lui "Benedict al XVI-lea, pilot al crestinatatii".

REVENDICARE. Gruparea radicala palestiniana Jihadul Islamic a revendicat printr-un apel telefonic atentatul sinucigas comis ieri la Netanya. Un kamikaze a detonat explozibilul pe care ii avea asupra sa la intrarea in centrul comercial Hasharon din strada Herzl. Atentatul, soldat cu cel putin cinci morti si zeci de raniti, se pare ca a fost comis de un membru al Brigazilor al-Qods, aripa militara a gruparii Jihadul Islamic, conform dezvaluirii telefonice a unei persoane anonime. Aceasta a precizat ca autorul atentatului se numea Lotfi Amin Abu Sami si avea 21 de ani, fiind originar din satul Kafr Raei, din regiunea Jenin, nordul Cisiordaniei.

Grupaj realizat de Maria Toader
×
Subiecte în articol: externe