x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info diaspora 14 iulie 2007

Info diaspora 14 iulie 2007

14 Iul 2007   •   00:00

"SCLAVII ALBI". Romănii şi polonezii sunt noii "sclavi albi", scrie la Repubblica - Bari in ediţia electronică de ieri, referindu-se la condiţiile in care muncesc imigranţii, la negru, in campania de cules roşii. Jurnaliştii italieni vorbesc despre zona Foggia, in care au sosit mii de romăni, ca despre America din vremea in care negrii erau sclavi. Reprezentanţii diferitelor servicii sociale din zonă spun că imigranţii căştigă cam 1,5 euro pe oră, şi muncesc 14 ore zilnic, că sunt infometaţi şi uneori agresaţi de cei care ii păzesc. Multe familii din Romănia vin la muncă cu tot cu copiii minori, şi se cazează in case insalubre, unde plătesc 200-250 de euro pe un pat. "Bine aţi venit in California Italiei", işi incheie jurnaliştii italieni articolul, subliniind incă o dată similitudinile cu sclavagismul din America.

Â

HOTELURILE CAUTĂ IMIGRANŢI. Hotelierii au cerut autorităţilor spaniole măsuri de favorizare a angajării de cetăţeni străini pentru acest domeniu sau fonduri pentru a forma viitorii angajaţi in ţările lor de origine. Potrivit Romanian Global News, hotelierii au in vedere să atingă un indice de ocupare "similar" celui din 2006, cănd sezonul estival s-a incheiat cu o cifră record de vizitatori. Preşedintele Confederaţiei Spaniole a Hotelurilor (CEHAT), Joan Molas, a solicitat Guvernului "formule care să permită răspunsul la cererea turistică, cu un număr suficient de angajaţi, fiind astfel necesară angajarea de personal străin". CEHAT a investit anul trecut 12 milioane de euro pentru cursuri de pregătire, iar elevii imigranţi de anul trecut deja lucrează in domeniu.

Â

EXPULZAŢI. Cetăţenii comunitari care nu pot să demonstreze, după trei luni de şedere in Italia, că au un venit lunar care să le asigure un trai decent vor fi expulzaţi - a decis Primăria din Milano, şi asta deoarece oraşul se confruntă cu o situaţie extremă, provocată de romii care vin din ţara noastră. Potrivit corespondentului Radio Romănia Actualităţi, citat de Rador, Milano se confruntă cu o situaţie extremă, provocată de romii care provin din Romănia. La periferia metrolopei trăiesc peste 5.000 de persoane, care au format 12 tabere de nomazi.

Â

FRICĂ ŞI PRIETENII. Italienii se tem din ce in ce mai mult de imigranţi, şi in special de romăni, polonezi şi ruşi, arată un sondaj realizat de Demos, şi citat de www.aduc.it. In ciuda fricii pe care o declară, numărul italienilor care au un prieten, vecin, coleg de muncă sau coleg de şcoală de-al copiilor care este imigrant a crescut. 36% dintre chestionaţi au declarat că au un prieten imigrant, alţi 36% şi-au făcut prieteni imigranţi la serviciu, 33% au copii cu prieteni imigranţi la şcoală.Acest ultim procent aproape că s-a dublat faţă de 2003. Trei sferturi dintre italienii chestionaţi sunt de acord ca imigranţii să ocupe funcţii in administraţia locală.

×
Subiecte în articol: diaspora