x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info externe 11 iulie 2007

Info externe 11 iulie 2007

11 Iul 2007   •   00:00

Forţele navale americane au anunţat ieri că au trimis al treilea portavion in Golful Persic, in contextul in care Iranul este acuzat că incearcă să se doteze cu arme nucleare.

POLONIA, PE MUCHIE. Premierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, readuce in prim-plan discuţia despre alegerile anticipate, după ce l-a demis pe Andrzej Lepper, liderul unui partid din coaliţia aflată la guvernare. De altfel, formaţiunea excentricului politician Andrzej Lepper, Autoapărarea, studiază eventualitatea ieşirii de la guvernare, fapt care ar duce la organizarea imediată de alegeri. De partea sa, premierul Kaczynski este de părere că o decizie privind convocarea de alegeri anticipate ar putea fi adoptată in luna septembrie. Kaczynski i-a cerut formaţiunii conduse de Lepper să rămănă in Guvern fără liderul partidului, dar a precizat că este pregătit şi pentru ipoteza alegerilor.


GARANŢII PENTRU ANTE.
Guvernul croat ar accepta să ofere garanţii pentru a obţine eliberarea provizorie a generalului Ante Gotovina, acuzat de crime de război de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), inainte de demararea procesului. Potrivit AFP, declaraţia a fost făcută chiar de premierul Ivo Sanader. "Dacă apărarea generalului Gotovina cere Guvernului să fie garant, voi susţine personal o asemenea cerere", a spus Sanader. Una dintre condiţiile pe care Croaţia le are de indeplinit pentru a adera la UE este predarea criminalilor de război şi dezicerea de acţiunile lor.

PAKISTAN. Cel puţin 50 de militanţi şi opt militari şi-au pierdut viaţa ieri intr-un asalt asupra Moscheii Roşii din Islamabad (Pakistan), unde se află regrupaţi mai mulţi islamişti acuzaţi de luare de ostatici. Tot ieri, forţele de securitate pakistaneze au salvat 27 de femei din Moscheea Roşie, printre care şi pe soţia liderului acestui lăcaş, arestat miercurea trecută, informează AFP, citănd surse de la Islamabad.


FMI. Consiliul miniştrilor de Finanţe ai UE şi-au exprimat acordul cu privire la nominalizarea fostului ministru francez Dominique Strauss-Kahn drept candidatul Europei pentru postul de director general al Fondului Monetar Internaţional. Intr-un anunţ dat publicităţii de preşedinţia europeană se arată că miniştrii au decis totodată ca funcţia deţinută tradiţional de un european să fie deschisă tutoror candidaţilor, după incheierea mandatului lui Strauss-Kahn. Postul de director al FMI a revenit doar oficialilor europeni de la infiinţarea instituţiei in 1945, in timp ce SUA numesc şeful Băncii Mondiale.


GOLFUL PERSIC. Forţele navale americane au anunţat ieri că au trimis al treilea portavion in Golful Persic, in contextul in care Iranul este acuzat că incearcă să se doteze cu arme nucleare. O dată cu această desfăşurare de forţe, prezenţa americană in zona golfului devine cea mai mare după intervenţia militară din Irak.

×
Subiecte în articol: externe