x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Externe 2 noiembrie 2007

Info Externe 2 noiembrie 2007

de Jurnalul National    |    02 Noi 2007   •   00:00

Congresmenii americani nu vor să finanţeze scutul antirachetă din Europa, pentru că proiectul de lege privind deblocarea unor fonduri pentru armată nu prevede şi finanţarea controversatului proiect, scrie presa americană.

SCUT. Congresmenii americani nu vor să finanţeze scutul antirachetă din Europa, pentru că proiectul de lege privind deblocarea unor fonduri pentru armată nu prevede şi finanţarea controversatului proiect, scrie presa americană. Preşedintele George W. Bush a declarat că cele zece interceptoare şi staţia radar pe care SUA intenţionează să le amplaseze in Polonia şi Cehia vor costa aproximativ 3,5 miliarde de dolari, dar a cerut Congresului să deblocheze doar 310 milioane in cursul acestui an. (S.S.)

INDEMNIZAŢII. Justiţia spaniolă a decis să acorde indemnizaţii cuprinse intre 30.000 şi 1,5 milioane de euro victimelor atentatelor din 11 martie 2004, de la metroul din Madrid, soldate cu 191 de morţi, dintre care 16 romăni, relatează EFE. Cu toate acestea, justiţia nu a făcut nici o menţiune privind compensaţiile pe care ar urma să le primească familiile celor 191 de persoane decedate in atentate. (S.S.)

DESECRETIZARE. Fostul premier britanic Winston Churchill s-a certat aprig cu cabinetul său, vrănd chiar să demisioneze, in 1954, pentru că acesta se opusese construirii bombei cu hidrogen şi pentru că avea relaţii diplomatice secrete cu sovieticii, arată documente declasificate, citate de AP. Churchill voia să inlocuiască arsenalul atomic de atunci al armatei britanice cu bomba cu hidrogen, pe care o considera "esenţială" in cazul unui atac sovietic. (S.S.)

×
Subiecte în articol: externe