x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inițiativă istorică: Talibanii propun Statelor Unite un armistiţiu

Inițiativă istorică: Talibanii propun Statelor Unite un armistiţiu

16 Ian 2020   •   20:50
Inițiativă istorică: Talibanii propun Statelor Unite un armistiţiu

Talibanii au transmis Statelor Unite o propunere de încetare a focului pe termen scurt, după mai bine de 18 ani de conflict armat, transmite joi AFP, citând două surse din rândul insurgenţilor islamişti din Afganistan.

De câteva săptămâni, americanii au insistat asupra unei atenuări a violenţelor, ca o condiţie preliminară pentru orice progres semnificativ al negocierilor cu talibanii în vederea stabilirii unui calendar al retragerii forţelor SUA şi pentru începerea unui dialog inter-afgan, reaminteşte agenţia.

„Talibanii sunt gata de un armistiţiu temporar, de şapte până la zece zile”, cu SUA şi cu guvernul afgan, a declarat pentru AFP o sursă din Pakistan. Un alt taliban, tot de pe teritoriul ţării vecine cu Afganistanul, a precizat că oferta a fost finalizată şi transmisă americanilor, apreciind că se va deschide astfel calea către un acord.

Talibanii nu au anunţat public propunerea, iar Washingtonul nu a confirmat primirea.

SUA şi talibanii, în conflict de la sfârşitul lui 2001, erau pe punctul de a anunţa un acord în septembrie anul trecut, dar preşedintele american, Donald Trump, a declarat pe neaşteptate că procesul este „mort”, din cauza violenţei insurgenţilor. Tratativele s-au reluat în decembrie, în Qatar, însă au fost suspendate din nou după un atac asupra bazei militare de la Bagram, revendicat de rebeli. Ulterior, Statele Unite au cerut reducerea intensităţii conflictului înaintea oricăror alte negocieri serioase.

Cu câteva ore înainte de declaraţiile surselor AFP, ministrul pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi, dăduse asigurări că talibanii sunt dispuşi să dea curs cererii americane.

Pakistanul este una din cele trei ţări care a recunoscut regimul taliban din Afganistan, între 1996 şi 2001, înainte de răsturnarea de la putere a jihadiştilor prin intervenţia coaliţiei internaţionale conduse de SUA după atentatele din 11 septembrie. Pakistanezii menţin o relaţie privilegiată cu talibanii, deşi guvernul de la Islamabad este aliat cu Washingtonul în combaterea terorismului. Statele Unite au acuzat de multe ori Pakistanul de duplicitate, în special din cauza adăpostirii talibanilor, care lansează atacuri peste frontieră, în ţara lor de origine.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: talibani