x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înregistrări video cu pacienţi torturaţi într-un spital din oraşul sirian Homs, difuzate de Channel 4 News

Înregistrări video cu pacienţi torturaţi într-un spital din oraşul sirian Homs, difuzate de Channel 4 News

de Mediafax    |    05 Mar 2012   •   15:38

Un angajat al unui spital din Homs a filmat cu camera ascunsa cum membri ai personalului medical din unitate tortureaza pacienti, riscandu-si viata pentru furnizarea acestor probe video ce urmeaza sa fie difuzate luni seara de postul Channel 4 News, informeaza MEDIAFAX.

Inregistrarile video de slaba calitate in acest spital militar din Homs prezinta saloane pline de raniti, legati la ochi si de pat. Unii poarta semne ale unor batai violente. Presupusele instrumente de tortura, un furtun de cauciuc sau un cablu electric, zac la vedere pe masa intr-unul dintre saloane.

Din ordinul Guvernului sirian, toti cei impuscati sau raniti in cursul protestelor din Homs (centru) trebuie sa fie adusi la spitalul militar, unde personalul colaboreaza cu politia secreta. Realizatorul inregistrarilor afirma ca multi dintre acestia sunt batuti in paturi sau chiar mai rau.

Probele sumbre cu privire la aceste abuzuri grave ridica problema unde vor fi transferati sutele de raniti civili din cartierul Baba Amr, in cazul in care Crucea Rosie obtine evacuarea lor. Angajatul afirma ca a incercat in mai multe randuri sa opreasca "lucrurile rusinoase" care se petrec in spital, dar dupa ce a fost numit "tradator" a plecat dezgustat, fara sa revina. "Am vazut detinuti torturati prin electrocutare, biciuire, bataie cu bastoane si rupandu-li-se picioarele", a declarat "Mani", un fotoreporter francez care si-a riscat viata pentru a scoate inregistrarile din Siria.

"Ei le rasuceau picioarele pana cand se rupea osul. Efectueaza operatii fara anestezice. I-am vazut dand detinuti cu capul de perete. Leaga pacientii de pat. Nu le dau apa", a continuat el. De asemenea, angajatul spitalului a declarat ca a asistat la abuzuri din partea unor chirurgi civili si militari, dar si din partea altor membri ai personalului, inclusiv surori medicale barbati. El a furnizat numele tuturor celor pe care ii acuza ca "lucreaza mana in mana" cu militari sirieni si temuta politie secreta "mukhabarat".

Angajatul afirma ca uneori i-a auzit pe pacientii urland in timp ce erau loviti sau batuti. Aceste abuzuri s-au petrecut, potrivit acestuia, in sectia pentru ambulante a spitalului, in saloanele transformate in adevarate celule, in sectia de radiografie si inclusiv in sectia de terapie intensiva. "Uneori sunt nevoiti sa amputeze parti (de corp), iar (pacientii) devin cangrenosi deoarece nu le prescriu antibiotice", afirma acesta.

Inregistrarile, realizate in ultimele trei luni, confirma ceea ce victime ale unor asemenea tratamente sustin de mult timp, dar regimul sirian neaga cu vehementa.

La sfarsitul saptamanii,, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat ca primeste "rapoarte infioratoare despre executii sumare, detentie arbitrara si tortura" in Homs. Comisarul ONU pentru Drepturile Omului a recomandat deja Consiliului de Securitate sa se adreseze Tribunalului Penal International in baza unor dovezi cu privire la crime impotriva umanitatii, inclusiv acte de tortura.

×