x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Insula Georgia de Sud, eliberată de rozătoare pentru prima dată în ultimii 200 de ani

Insula Georgia de Sud, eliberată de rozătoare pentru prima dată în ultimii 200 de ani

08 Mai 2018   •   18:29
Insula Georgia de Sud, eliberată de rozătoare pentru prima dată în ultimii 200 de ani

O insulă izolată, cu o mare bogăţie de specii sălbatice, a fost declarată oficial eliberată de şobolani şi şoareci în urma aplicării unui proiect de eradicare în valoare de 10 milioane de lire implementat pentru conservarea păsărilor native, informează marţi Press Association. 

Este pentru prima oară în peste două sute de ani când insula Georgia de Sud, parte a Teritoriilor britanice de peste mări, a fost eliberată de toate exemplarele de rozătoare, urmaşe ale pasagerilor clandestini care au colonizat-o după ce căpitanul James Cook a descoperit acest petic de pământ din Oceanul Atlantic, în 1775. 

Păsările care clocesc pe sol în vizuini şi ale căror ouă şi pui au avut de suferit de pe urma şobolanilor, beneficiază deja de pe urma celei mai ample scheme de eradicare a rozătoarelor din lume, conform organizaţiei South Georgia Heritage Trust. 

Anunţul făcut de organizaţia cu sediul în Scoţia vine în contextul încheierii unui proiect de restaurare a habitatului pe care echipa l-a început în 2008 pentru ca insula să revină la starea sa iniţială în beneficiul speciilor sălbatice pe care le adăposteşte. 

Începând din 2011, echipele au îndurat condiţiile ostile, ploaia, zăpada şi vântul extrem, pentru a amplasa, în trei faze, momeli în zonele populate de rozătoare, separate una de alta de gheţari. Trei elicoptere, dintre care unul a aparţinut odată lui Jackie Onassis, au fost utilizate în cadrul acestui proces de amplasare de momeli de-a lungul celor 108.723 de hectare, o suprafaţă de opt ori mai mare decât a oricărei alte zone în care a fost desfăşurat un proiect de eradicare, precizează sursa citată. 

Iarna aceasta, peste 4.600 de dispozitive de detecţie au fost desfăşurate şi verificate pentru depistarea oricărei activităţi a rozătoarelor rămase în viaţă. În plus, trei câini dresaţi în acest scop, Wai, Will şi Ahu au parcurs, alături de două însoţitoare, sute de kilometri pe un teren dificil căutând urme ale şoarecilor şi şobolanilor. 

''În ultimele şase luni de activitate nu a fost identificat niciun semn al vreunui exemplar de rozătoare în toată zona în care am pus momeli'', a declarat profesor Mike Richardson, preşedintele comitetului director al organizaţiei. ''Din câte cunoaştem, această insulă este eliberată de rozătoare pentru prima dată în ultimele două secole şi jumătate'', a adăugat el. 

Directorul de proiect, Dickie Hall, a precizat la rândul său că vor continua eforturile pentru asigurarea biosecurităţii şi prevenirea reintroducerii rozătoarelor pe această insulă în preajma căreia trăiesc, pe lângă păsări rare, şi pinguini, foci şi balene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: insula izolata georgia de sud