x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Insultă în Parlamentul European: Van Rompuy, "cârpă de şters pe jos"

Insultă în Parlamentul European: Van Rompuy, "cârpă de şters pe jos"

de Mihaela Matachita    |    25 Feb 2010   •   00:00

Un scandal a izbucnit miercuri în Parlamentul European (PE), când liderul euroscepticilor britanici, Nigel Farage, l-a insultat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu ocazia primei sale apariţii în faţa eurodeputaţilor, comparându-l cu "o cârpă de şters podelele".

"Nu vreau să fiu nepoliticos, dar realmente, aveţi carisma unei cârpe umede de şters podelele şi semănaţi cu un mic funcţionar de bancă", a declarat Farage, în huiduielile colegilor săi, în cursul unei şedinţe la Bruxelles, potrivit AFP. "Cine sunteţi dumneavoastră? Nu auzisem niciodată vorbindu-se despre dumneavoastră, nimeni din Europa nu auzise niciodată de dumneavoastră", a continuat el, adăugând: "Veniţi din Belgia, care este mai degrabă un non-stat". Pentru a mai "drege cofeturile", britanicul a continuat: "Dar simt că sunteţi competent, capabil şi periculos". În legătură cu ultimul adjectiv, a simţit nevoia de o explicaţie şi a dat ca exemplu Grecia, cu dificultăţile ei financiare, care "a fost redusă la nimic mai mult decât un protectorat, de când aţi preluat puterea".
Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a reacţionat, spunând că "astfel de atacuri personale nu sunt tolerate". Mai dur a fost preşedintele grupului socialist, Martin Schulz, care i-a cerut lui Farage să "renunţe la mandat".

×
Subiecte în articol: externe