x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Insurectie generalizata

Insurectie generalizata

24 Apr 2004   •   00:00

Un seic sunnit irakian a amenintat ieri fortele coalitiei cu o insurectie generalizata in Irak, daca acestea vor ataca din nou Fallujah, orasul asediat de 18 zile de trupele americane.

La randul sau, liderul radical siit, Moqtada al-Sadr, a amenintat fortele coalitiei cu operatiuni sinucigase, daca intra in orasele sfinte siite din centrul Irakului. Militienii sai, de altfel, au atacat ieri trupele coalitiei, conduse de polonezi, din orasul sfant Karbala, semn ca radicalii lui al-Sadr sunt pusi pe provocari, pentru a putea justifica o confruntare directa cu fortele coalitiei. Un militar bulgar si-a pierdut viata, fiind impuscat in cap in cursul ambuscadei, iar alti zece polonezi au fost raniti.

Toate aceste amenintari la adresa fortelor internationale conduse de americani intervin pe fondul subrezirii vizibile a unitatii coalitiei (dupa anunturile privind retragerea militarilor mai multor state) si dupa ce generalul James Conway, comandantul Primului corp expeditionar al Infanteriei americane, a avertizat ca rebelii de la Fallujah nu au decat cateva zile pentru a depune armele, in caz contrar expunandu-se unei reluari a operatiunilor ofensive.

Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: externe