x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Insurgentii sirieni, atacati cu arme chimice de serviciile de securitate de la Damasc?

Insurgentii sirieni, atacati cu arme chimice de serviciile de securitate de la Damasc?

24 Dec 2012   •   16:31
Insurgentii sirieni, atacati cu arme chimice de serviciile de securitate de la Damasc?

 Regimul Bashar al-Assad ar fi utilizat arme chimice, pentru prima data de la inceperea conflictului civil, sustin activisti citati de postul de televiziune Al Jazeera. Insurgentii din cartierul Al-Bayada, in orasul Homs, sustin ca au fost atacati cu gaze neconventionale de serviciile de securitate subordonate regimului de la Damasc.

 
"Avioane ale regimului au lansat recipiente cu substante toxice" in Homs, se arata intr-un comunicat al opozitiei siriene. Conform surselor locale, citate de ziarul israelian Haaretz, sase-sapte persoane au fost ucise in acest atac, alte zeci fiind ranite.
 
Un barbat a ajuns la spital acuzand probleme respiratorii. Localnicii afirma ca persoanele ranite au stari de greata, delireaza si au dificultati respiratorii, iar gazul utilizat nu a fost identificat. Alte surse ale opozitiei afirma ca patru persoane au orbit, iar alte patru au paralizat, in urma presupusului atac.
 
In ultimele saptamani, Statele Unite si alte tari occidentale avertizau ca regimul Bashar al-Assad s-ar pregati sa utilizeze arme chimice impotriva insurgentilor. Occidentul a atras atentia ca o astfel de actiune ar fi depasirea "liniei rosii" de catre regimul de la Damasc, cu "efecte internationale".
 
In replica, Damascul a dat asigurari ca nu va utiliza astfel de arme si ca substantele neconventionale sunt in depozite securizate.
 
Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si confruntari armate intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad si fortele opozitiei. Bilantul conflictului civil este, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, de aproximativ 44.000 de morti, insa cifra nu poate fi verificata din alte surse.
 

×
Subiecte în articol: insurgenti siria arme chimice damasc