x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intălnire prelungită cu bilanţ zero

Intălnire prelungită cu bilanţ zero

de Irina Cristea    |    Alexandru Nastase    |    31 Oct 2007   •   00:00
Intălnire prelungită cu bilanţ zero

Problema transnistreană, canalul Bistroe, situaţia minorităţilor sunt doar căteva dintre subiectele discutate de Viktor Iuşcenko şi Traian Băsescu in cursul intrevederii care a avut loc ieri la Palatul Cotroceni. La finalul lungilor convorbiri, cei doi lideri au făcut declaraţii rezervate.


Problema transnistreană, canalul Bistroe, situaţia minorităţilor sunt doar căteva dintre subiectele discutate de Viktor Iuşcenko şi Traian Băsescu in cursul intrevederii care a avut loc ieri la Palatul Cotroceni. La finalul lungilor convorbiri, cei doi lideri au făcut declaraţii rezervate.


Discuţiile dintre Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko s-au prelungit mult peste programul stabilit. Dacă declaraţia de presă comună era programată pentru ora 14:40, cei doi s-au aşezat in faţa microfoanelor şi a camerelor de luat vederi abia la 16:45. Amploarea luată de intălnirea celor doi lideri a dus chiar la amănarea cu peste o oră a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).


"BUN" ŞI "DESTUL DE BUN". Cu toate acestea, tonul declaraţiilor făcute de cei doi a fost rezervat. Băsescu a făcut referire la "concluziile bune" la care s-a ajuns, iar Iuşcenko a vorbit despre "activitatea destul de bună" la care s-a ajuns la nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. In ultimii ani, relaţia bilaterală dintre Romănia şi Ucraina a avut parte de o serie de episoade tensionate. Construirea Canalului Bistroe, care ameninţă ecosistemul Deltei Dunării, unic in Europa, incercările Kievului de a popula Insula Şerpilor pentru a obţine dreptul de a fora după hidrocarburi in bazinul Mării Negre, refuzul Ucrainei de a ridica regimul vizelor pentru romăni şi bulgari după aderarea europeană sunt doar căteva dintre "episoade". Preşedintele Traian Băsescu a spus că toate aceste teme devenite obişnuite pe axa Bucureşti - Kiev au fost nu doar trecute in revistă, ca de obicei. El a spus că s-au stabilit diagnostice pentru fiecare problemă in parte şi s-a discutat despre căi de soluţionare in perioada următoare.


In cadrul intălnirii, Viktor Iuşcenko i-a inmănat omologului său romăn o listă completă cu date despre peste 2.000 de militari romăni care au murit pe teritoriul ucrainean in perioada celui de-al doilea război mondial. Prin furnizarea acestor informaţii de Kiev, o mulţime de familii vor afla unde sunt ingropate rudele lor, a spus Traian Băsescu.


Ţine cu dinţii de Bistroe

Preşedintele ucrainean a declarat că proiectul Bistroe este un proiect suveran al ţării vecine, care se construieşte pe teritoriul ţării vecine, iar lucrările nu vor fi stopate. "Este dreptul Ucrainei să desfăşoare aceste lucrări", a spus Iuşcenko. După aproape patru ani in care Romănia s-a opus din răsputeri construiriiCanalului Bistroe, preşedintele Băsescu nu a avut ieri nici o replică in faţa declaraţiei omologului său ucrainean. Iuşcenko a afirmat că ţara sa va respecta toate convenţiile internaţionale şi că va monitoriza situaţia ecologică din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Pănă acum se pronunţaseră impotriva lui Bistroe Comisia Europeană, SUA, cancelaria germană, Convenţiile internaţionale Berna, Ramsar şi Espoo, precum şi sute de organizaţii ecologiste.

×
Subiecte în articol: externe