x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intemperii în Europa: morţi, inundaţii şi perturbări cauzate de ploi abundente

Intemperii în Europa: morţi, inundaţii şi perturbări cauzate de ploi abundente

01 Iun 2016   •   19:50
Intemperii în Europa: morţi, inundaţii şi perturbări cauzate de ploi abundente

Ploile abundente căzute în ultimele zile s-au soldat cu patru morţi şi circa zece răniţi în Germania, precum şi cu pagube în Franţa şi Belgia, cu drumuri blocate, case inundate şi chiar o închisoare evacuată, transmite miercuri AFP.

În Belgia nu se înregistraseră răniţi marţi, însă în unele locuri, în 24 de ore a plouat cât într-o lună şi jumătate în mod obişnuit, a declarat Institutul regal Meteorologic (IRM). În oraşul flamand Roeselare, pompierii au primit între 1.200 şi 1.300 de apeluri pentru pivniţe inundate, a anunţat agenţia de presă Belga. În satul Vezon din apropierea oraşului Tournai (vestul Belgiei), unele străzi au fost acoperite de mai mult de un metru de apă şi noroi de pe câmpuri. În regiunea Tournai au fost închise provizoriu drumurile de acces la căile de circulaţie rapidă şi la autostrăzi, potrivit aceleiaşi surse.

În nordul şi centrul Franţei este aceeaşi situaţie. De luni seară până marţi dimineaţă, pompierii au intervenit de peste 4.500 de ori, au anunţat autorităţile, cel mai frecvent pentru pivniţe inundate sau tavane prăbuşite. Cantitatea de apă căzută a atins aproape 100 de milimetri, adică 100 de litri de apă pe metru pătrat în sudul Parisului, unde un colegiu şi o şcoală au fost evacuate.

În vest, autostrada A10, care leagă Parisul de Bordeaux, a fost închisă circulaţiei în apropiere de Orleans. Nu departe de acest oraş, la închisoarea din Saran, o parte din deţinuţi au fost evacuaţi spre alte închisori în cursul nopţii. La prânz s-a decis evacuarea în întregime a celor două corpuri ale locului de detenţie, ceea ce înseamnă deplasarea celor 400 de deţinuţi, au anunţat surse din sistemul penitenciar.

În partea de centru-est, circa 80 de drumuri sunt închise circulaţiei, aproximativ zece şcoli nu şi-au deschis porţile, iar transportul şcolar este perturbat.

"Nu am mai trecut prin aşa ceva. Au mai fost inundaţii în 1984/1985 şi 2001, dar acum există şapte cătune inundate din 14", spune Cyril Boulleaux, primarul din Villeneuve-sur-Yonne, comună cu 5.400 de locuitori.

Cursele ambarcațiunilor de pe Sena, Paris, au fost suspendate iar lucrători ai serviciilor de urgență au evacuat locuitele de pe barje, după ce râul s-a revărsat.


În anumite zone inundațiile sunt cele mai grave din ultimi 100 de ani iar nivelul apei se așteaptă să mai crească și în următoarele zilei.


Primăria pariziană a închis mai multe artere aflate dealungul malului stâng al Senei la est de turnul Eiffel după ce nivelul apei a crescut cu 4,3 metri.


În luna octombrie a anului trecut, 20 de persoane au murit pe Coasta de Azur în inundaţii provocate de intemperii, dintre care opt au fost surprinse în parcările subterane ale caselor.

În Germania, ploi diluviene s-au soldat duminică şi luni cu patru morţi, printre care un pompier care a vrut să ajute un bărbat ce s-a înecat în cele din urmă la Schwabisch Gmund, localitate în apropierea oraşului Stuttgart (sud-vest). Un bărbat de 60 de ani a murit înecat într-un garaj subteran, iar o adolescentă de 13 ani, care se refugiase sub un pod feroviar, a fost lovită de tren.AGERPRES

×
Subiecte în articol: inundatii in europa inundatii in paris