x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Monitorizarea telefonului Angelei Merkel de către SUA, posibil subiect de discuţie la următorul summit UE

Monitorizarea telefonului Angelei Merkel de către SUA, posibil subiect de discuţie la următorul summit UE

24 Oct 2013   •   14:04
Monitorizarea telefonului Angelei Merkel de către SUA, posibil subiect de discuţie la următorul summit UE

Germania a convocat ambasadorul SUA la Berlin pentru a da explicaţii în legătură cu informaţiile potrivit cărora serviciile secrete americane ar fi monitorizat convorbirile telefonice ale cancelarului Angela Merkel, în timp de preşedintele Franţei, Francois Hollande, a propus deja ca practicile serviciilor secrete americane să fie o temă de dezbatere la viitorul summit UE, informează BBC.

După ce, ieri, Angela Merkel i-a cerut explicaţii preşedintelui SUA, Barack Obama, într-o convorbire telefonică, azi, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, va discuta cu ambasadorul american John Emerson, având mandatul cancelarului de a cere "explicaţii complete".

Preşedintele Obama a asigurat-o pe Merkel că SUA nu îi monitorizează convorbirile şi nici nu o va face în viitor, însă dacă acest lucru s-a întâmplat în trecut rămâne încă neclar.

În timp ce preşedintele Francois Hollande a cerut deja ca spionarea europenilor de către SUA să fie un subiect pe agenda viitorului summit UE, ca urmare a dezvăluirilor potrivit cărora SUA ar fi monitorizat peste 70 de milioane de convorbiri telefonice ale cetăţenilor francezi în decurs de o lună, este de aşteptat ca alţi lideri europeni să ceară explicaţii americanilor.

Comisarul european pentru Piaţă Internă şi Servicii, francezul Michel Barnier, a declarat că SUA au depăşit limita, iar încrederea în partenerii americani a fost serios afectată.

Barnier a adăugat că Europa trebuie să-şi dezvolte propriul sistem de securitate digitală, la care SUA să nu aibă acces.

Între timp, presa germană abundă de editoriale furioase la adresa practicilor americane, pomenind că interceptarea convorbirilor aminteşte de metodele folosite în regimul comunist din fosta Germanie de Est.

Sueddeutscher Zeitung a catalogat montitorizarea convorbirilor cancelarului Merkel drept "cel mai mare afront posibil", în timp ce ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere a afirmat că nu se va putea trece uşor peste aceste dezvăluiri.

Opozanţii lui Merkel spun, însă, că aceste dezvăluiri nu sunt suprinzătoare.

În iulie, presa germană, care îl cita pe Edward Snowden, scria că National Security Agency (NSA) cooperează cu Germania şi alte state occidentale, faptul că e-mail-urile şi convorbirile telefonice sunt montiorizate de agenţia americană fiind ştiut şi aprobat tacit.

"NSA şi Germania dorm în acelaşi pat, la fel şi majoritatea statelor occidentale", ar fi zis fostul analist NSA, Edward Snowden, citat de Der Spiegel.

Atât SUA, cât şi Angela Merkel au negat aceste acuzaţii, la vremea respectivă, cancelarul german fiind acuzat, atunci, de naivitate de către adversarii politici. 

×