x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interceptările îi afectează popularitatea lui Obama

Interceptările îi afectează popularitatea lui Obama

de Marina Constantinoiu    |    17 Iun 2013   •   19:39
Interceptările îi afectează popularitatea lui Obama

Cota de încredere a preşedintelui american Barack Obama a scăzut cu opt procente faţă de luna trecută, într-un context marcat de o serie de controverse, potrivit unui sondaj publicat luni de CNN şi preluat de AFP.
Procentul americanilor care aprobă acţiunile lui Barack Obama la conducerea Statelor Unite este de 45%, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2011, potrivit unei anchete realizate de ORC International pentru CNN. În acelaşi timp, 54% din persoanele intervievate afirmă că îi dezaprobă acţiunile, o cifră cu 9% mai mare faţă de luna mai.

“Scăderea cotei de încredere a lui Barack Obama este alimentată de o scădere dramatică de 17% în cursul ultimei luni în rândul tinerilor de sub 30 de ani, care, împreună cu americanii de culoare, sunt printre cei mai loiali susţinători ai săi”, a afirmat Keating Holland, director al departamentului de sondaje al CNN.

Pentru prima oară de când Obama este preşedinte, 50% dintre americani nu mai cred că acesta este “onest şi demn de încredere”. Administraţia Obama se confruntă de mai multe săptămâni cu o serie de controverse, între care cea mai recentă se referă la programele de supraveghere a comunicaţiilor desfăşurate de serviciile americane de informaţii în cadrul luptei împotriva terorismului. Teama de terorism, alături de popularitatea dispozitivelor electronice şi a reţelelor de socializare au făcut posibilă trecerea la o societate orwelliană, în care americanii acceptă tot mai mult supravegherea comunicaţiilor. Recenta dezvăluire privind existenţa de programe secrete de supraveghere ale Agenţiei Naţional de Securitate (NSA) a provocat o dezbatere privind delicatul echilibru între dreptul la viaţa privată şi siguranţa naţională.
 
În urmă cu câteva săptămâni, o altă afacere privind zelul cu care fiscul american, IRS, l-a manifestat faţă de mişcarea politică Tea Party, a declanşat o furtună politică în SUA. Scandalul urmează altor polemici, între care reacţia administraţiei Obama faţă de atacul asupra consulatului american de la Benghazi, în Libia, sau dezvăluirea monitorizării convorbirilor telefonice ale agenţiei Associated Press. Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eşantion de 1.014 persoane, între 11 şi 13 iunie.




×
Subiecte în articol: barack obama interceptari telefonice