x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Internet fără Google, Facebook, Yahoo! Teheranul le înlocuieşte cu Iran Mail şi Iran Search Engine

Internet fără Google, Facebook, Yahoo! Teheranul le înlocuieşte cu Iran Mail şi Iran Search Engine

de Marina Constantinoiu    |    09 Apr 2012   •   19:34
Internet fără Google, Facebook, Yahoo! Teheranul le înlocuieşte cu Iran Mail şi Iran Search Engine

Milioane de utilizatori de Internet vor ramane definitiv fara acces la World Wide Web, fiindu-le taiate accesul de la retelele de socializare atat de populare in intreaga lume, dar si serviciile de e-mail, pentru simplul fapt ca Guvernul de la Teheran are alte planuri. Si anume acelea de a realiza o retea nationala de tip Intranet pana in luna august. Scopul? Obtinerea unui "Internet mai curat', dupa cum relateaza International Business Times.

De alfel, ministrul iranian al Informatiilor si Tehnologiei Comunicatiilor, Reza Taghipour, a declarat vineri ca statul va inlocui Internetul actual si serviciile sale cu unul national si blocarea efectiva a serviciilor de genul Google, Gmail, Google+, Yahoo si Hotmail in urmatoarele cinci luni.

Prima etapa, aplicata din luna mai

Prima faza a proiectului va fi implementata inca din luna mai, prin blocarea serviciilor Google, Hotmail si Yahoo si inlocuirea lor cu serviciile Intranet guvernamentale precum Iran Mail si Iran Search Engine. In aceasta perioada, insa, Intranetul iranian si Internetul clasic vor functiona in paralel, pana in august, cand este programata definitivarea proiectului.

Autoritatile au pornit deja procedurile de inregistrare a internatilor, care vor primi un ID pentru mailul iranian, asociat cu o persoana, cetatenii putand fi astfel controlati cu o mai mare usurinta.

Un fel de Intranet "corporate' national

Informatii despre cenzurarea Internetului in Iran au tot existat de-a lungul timpului, ceea ce duce cu gandul la faptul ca noul sistem nu va fi foarte greu de pus in aplicare. Cei de la International Business Times noteaza ca, de fapt, ceea ce se va crea va fi un Intranet "corporate' la scara nationala.

Totul se va realiza cu ajutorul providerilor de Internet, care vor fi obligati sa blocheze din august accesul la protocoalele. Furnizorii de Internet sunt oricum controlati de stat si penalizati in cazul unui refuz de blocare a accesului la anumite site-uri non grata pentru stat.

O "lista alba' a site-urilor straine

Site-urile straine vor putea fi accesate pe Intranetul iranian doar daca vor figura pe "lista alba', acceptata, oferita de stat. In martie, ministrul Taghipour a prezentat un program in sase puncte pentru implementarea Intranetului si a declarat ca lumea online actuala "promoveaza infractiunile, lipsa de unitate, continutul imoral si ateismul'.

In octombrie anul trecut, un oficial iranian a afirmat ca utilizatorii retelei de socializare Facebook sunt o amenintare pentru valorile islamice, exprimandu-si ingrijorarea ca extinderea retelelor de socializare aduce prejudicii natiunii si societatii.

In martie, ministrul Taghipour a fost trecut pe o lista de sanctiuni la 23 martie de catre Uniunea Europeana, din cauza implicarii sale in incalcarea drepturilor omului in timpul protestelor din Iran din perioada 2009-2010. El este acuzat ca a cenzurat activismul pe Internet.

×