x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interpretul în limbajul semnelor de la ceremonia dedicată lui Mandela era un impostor. Făcea semne la întâmplare

Interpretul în limbajul semnelor de la ceremonia dedicată lui Mandela era un impostor. Făcea semne la întâmplare

de Mediafax    |    11 Dec 2013   •   16:29
Interpretul în limbajul semnelor de la ceremonia dedicată lui Mandela era un impostor. Făcea semne la întâmplare

Interpretul în limbajul semnelor care a apărut marţi la televiziunea publică sud-africană pentru a traduce în cursul ceremoniei dedicate lui Nelson Mandela nu stăpânea absolut deloc acest limbaj, au declarat miercuri reprezentanţi ai asociaţiilor surdo-muţilor din Africa de Sud, relatează AFP.

"Este un impostor", a declarat directoarea organizaţiei "Educaţie şi dezvoltarea limbajului semnelor" din Cape Town Cara Loening, contactată de AFP. "Comunitatea surzilor din Africa de Sud este foarte ofensată", a adăugat ea.

Potrivit altui expert, un interpret oficial din cadrul Federaţiei persoanelor cu deficienţe de auz din Africa de Sud, Delphin Hlungwane, "acesta gesticula mişcându-şi pur şi simplu mâinile în toate direcţiile. Nu avea nicio gramatică, nu utiliza nicio structură, nu cunoştea nicio regulă a limbajului".

"Nu a tradus absolut nimic, niciuna dintre gesticulaţiile lui nu aveau sens", a subliniat expertul.

Cazul a provocat un adevărat scandal miercuri în Africa de Sud, iar serviciile de comunicare ale Guvernului au promis un răspuns, pe care nu-l oferiseră încă până miercuri după-amiaza.

"Surzii din Africa de Sud nu îl cunosc şi nici interpreţii", a continuat Hlungwane, adăugând că acest interpret nu a mai lucrat vreodată, anterior, pentru vreun post de televiziune.

"Nu ştim nimic despre el, nici măcar numele. A apărut la acest eveniment, dar nu ştim cum", a spus el.

Întrebat dacă este posibil ca acest interpret să fi folosit alt limbaj al semnelor decât cel utilizat în Africa de Sud, Hlungwane a oferit asigurări că telespectatorii cu deficienţe de auz din alte ţări din lume nu au înţeles nici ei gesturile acestui "interpret".

Gesturile interpretului nu au fost înţelese de nimeni

×