x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Interzicerea micilor, un motiv pentru care ar ieşi românii în stradă! (presa străină)

Interzicerea micilor, un motiv pentru care ar ieşi românii în stradă! (presa străină)

de Istvan Deak    |    05 Mai 2013   •   16:47
Interzicerea micilor, un motiv pentru care ar ieşi românii în stradă! (presa străină)

Scandalul iscat în jurul interzicerii micilor de la 1 iunie 2013 a captat atenţia presei internaţionale. Conform presei austriece, micii riscă să dispară de pe piaţă începând cu luna iunie, ca urmare a intrării în vigoare a unui regulament european care interzice folosirea în compoziţia acestui produs a bicarbonatului de sodiu, dar şi a unui conservant şi a unui antioxidant. Cei trei aditivi alimentari sunt elementele esenţiale în reţeta de preparare a micilor. „ Guvernul român a făcut o adresă oficială către UE prin care solicită trecerea micilor româneşti , o specialitate de grătar asemănătoare Cevapcici din Serbia, în lista produselor tradiţionale protejate. Reţeta actuală după care se produc micii va fi interzisă de UE începând cu 1 iunie. În schimb, produsele care sunt preparate după reţeta tradiţională, cum ar fi cârnaţii Chorizo din Spania, nu vor fi afectate de legislaţia UE. Tocmai de 1 Mai şi de Paştele ortodox, micii şi berea sunt produse nelipsite de pe mesele românilor”, scrie cotidianul vienez Der Standard., într-un material intitulat: ”România vrea să salveze o specialitate de grătar”. „Piaţa micilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Conform producătorilor, reţeta originală din 1902 prevedea că micii vor conţine trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Practic, fără bicarbonatul de sodiu, gustul micilor s-ar pierde”, notează Agenţia Austriacă de Presă (APA).
Din Germania, Westdeutsche Allgemeine Zeitung remarcă faptul că „românii se tem pentru bunul lor naţional, mititeii, aşa cum şi grecii s-ar scandaliza dacă s-ar încerca interzicerea Gyros”. În articolul intitulat „România se luptă cu UE pentru o specialitate de grătar cu bicarbonat de sodiu”, jurnaliştii germani subliniază speranţa românilor că „micii vor fi o excepţie de la regula care urmează să fie impusă de UE de la 1 iunie”. „Românii îşi fac griji pentru bunul lor naţional, mititeii. În anul 2012, în România s-au vândut 22.000 de tone de carne de mici”, scrie şi Tageszeitung din Berlin, într-un articol intitulat: „Ce lipseşte…mititei româneşti”. Deutschland Radio şi agenţia germană de presă ”dpa” anunţă că „România îşi apără micii cu bicarbonat de sodiu de Uniunea Europeană”.
Din Ungaria, portalul de ştiri index.hu titrează: „România apără eroic micii de Bruxelles”. „Micii sunt cârnăciori asemănători Cevapcici, dar mult mai gustoşi tocmai datorită conţinutul ridicat de bicarbonat de sodiu. Prezenţa acestuia în preparatele din carne va fi interzisă de la 1 iunie, la fel şi cea a aditivilor şi antioxidanţilor, elemente de bază în prepararea cărnii de mici. Producătorii acuză autorităţile române că au întârziat prea mult să ceară permisiunea de a folosi bicarbonatul de sodiu în prepararea cărnii. Premierul Victor Ponta a promis că va face tot posibilul ca micii să existe în continuare în forma actuală. Dacă micii vor fi interzişi, România va fi cuprinsă de proteste nemaiîntâlnite. Acesta ar putea fi unul dintre puţinele motive pentru care românul de rând ar ieşi în stradă”, consideră jurnaliştii de la index.

×