x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Intruşi în cabina piloţilor preşedintelui Kaczynski

Intruşi în cabina piloţilor preşedintelui Kaczynski

de Sînziana Stancu    |    20 Mai 2010   •   00:00
Intruşi în cabina piloţilor preşedintelui Kaczynski
Sursa foto: Sergei Karpukhin/Reuters

Din primele rezultate date publicităţii privind ancheta făcută de ruşi asupra cauzele tragediei aviatice de la Smolensk, din 10 aprilie, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa, Maria, şi 96 de membri ai elitei ţării, a reieşit că în cabina piloţilor se aflau şi câteva persoane care nu făceau parte din echipaj.



Aceste rezultate ale anchetei au fost anunţate ieri, la Moscova, de şefa Comitetului de Aviaţie Interstatal, Tatiana Anodina, citată de BBC şi AFP. Ea a confirmat că nu au existat nici defecţiuni tehnice, nici vreo explozie sau incendiu la bordul aparatului, excluzând şi faptul că accidentul s-ar fi produs în urma unui atentat.

"S-a stabilit că în cabină se aflau persoane care nu erau membri ai echipajului. Vocea uneia dintre ele a fost identificată, cealaltă sau celelalte trebuie să fie identificate de partea poloneză", a precizat Anodina. Numele persoanei identificate nu a fost dat deocamdată publicităţii, potrivit BBC online. Agenţia rusă Itar-Tass a mai precizat că vocile membrilor echipajului care au fost înregistrate de cutiile negre în secundele dinaintea prăbuşirii avionului, pe care Polonia urmează să le primească, sunt foarte greu de identificat.

Ancheta a mai stabilit că piloţii avionului prezidenţial fuseseră avertizaţi în două rânduri că vizibilitatea în zonă era "sub 400 de metri" şi că "nu erau condiţii de aterizare" acolo, că avionul prezidenţial, un aparat Tupolev-154, se afla în perfectă stare de funcţionare când s-a prăbuşit. În plus, toate sistemele de pe aeroportul din Smolensk, unde avionul lui Kaczynski a încercat să aterizeze, funcţionau normal, potrivit lui Alexei Morozov, şeful comisiei tehnice care a făcut ancheta. S-a mai constatat că uşa cabinei pilotului fusese găsită deschisă.

×