x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INUNDAŢII în Europa: Nivelul Dunării a depăşit două recorduri istorice în vestul Ungariei. Nivelul maxim, aşteptat luni la Budapesta (VIDEO)

INUNDAŢII în Europa: Nivelul Dunării a depăşit două recorduri istorice în vestul Ungariei. Nivelul maxim, aşteptat luni la Budapesta (VIDEO)

07 Iun 2013   •   11:13
INUNDAŢII în Europa: Nivelul Dunării a depăşit două recorduri istorice în vestul Ungariei. Nivelul maxim, aşteptat luni la Budapesta (VIDEO)

Nivelul apelor Dunării a continuat să crească în Ungaria în noaptea de joi spre vineri, depăşind două recorduri istorice în vestul ţării, în contextul în care nivelul maxim la Budapesta este aşteptat luni.

La Rajka, la frontiera cu Austria, serviciile hidrologice au relevat 6,46 de metri la ora 4.00 GMT (7.00,ora României) - recordul precedent datează din 2002 şi era de 6,42 metri -, iar la Nagybajcs, în apropiere de oraşul Györ, la aproximativ 100 de kilometri vest de Budapesta, Dunărea a atins 8,86 de metri vineri dimineaţa la ora 4.00 GMT, faţă de 8,75 metri în 2002.

Györujfalu, un sat cu aproximativ 1.500 de locuitori, în apropiere de Györ, se confruntă cu situaţia cea mai critică, o alunecare de teren slăbind digul de protecţie, potrivit Mediafax. Primarul nu a dat ordinul de evacuare, încă, însă armata ungară a trimis aproximativ 400 de militari să ajute la stabilizarea digului.

Premierul Viktor Orban a petrecut noaptea de joi spre vineri într-o cazarmă din Györ, unde a fost oprită circulaţia pe Podul Petöfi şi unde urma să susţină o conferinţă de presă la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), pentru a oferi ultimele informaţii.

Autorităţile aşteaptă în continuare, pentru luni, nivelul maxim al viiturii la Budapesta, care ar urma să "bată" toate recordurile înregistrate. Ultimul datează din 2006, când a atins un nivel de 8,60 metri, însă autorităţile se aşteaptă ca Dunărea să atingă 8,85 metri de această dată, cu o marjă de eroare de aproximativ 20 de centimetri.

Vineri dimineaţa, nivelul fluviului era de 7,81 metri în capitala ungară.





×