x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inundaţii/Iran: Washingtonul acuză regimul de la Teheran de ''nepăsare''

Inundaţii/Iran: Washingtonul acuză regimul de la Teheran de ''nepăsare''

02 Apr 2019   •   21:00
Inundaţii/Iran: Washingtonul acuză regimul de la Teheran de ''nepăsare''

Statele Unite ale Americii, acuzate de către Iran că împiedică ajutorul ca urmare a unor inundaţii grave, au răspuns marţi punând în cauză ''nepăsarea'' regimului de la Teheran şi dând asigurări că sunt gata să participe la efortul financiar pentru a veni în sprijinul populaţiei afectate, relatează AFP.

Ploile diluviene şi inundaţiile de o amploare nemaiîntâlnită au provocat circa cincizeci de morţi şi pagube însemnate de la jumătatea lunii martie în Iran, care a ordonat evacuarea imediată a mai multor oraşe.

Ministrul iranian de externe, Javad Zarif, a acuzat luni sancţiunile economice americane că împiedică ''eforturile în materie de ajutor ale Semilunii Roşii iraniene'', blocând îndeosebi elicopterele de salvare. ''Acesta nu este doar un conflict economic, este TERORISM economic'' , a scris ministrul pe Twitter.

În replică, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat că ''inundaţiile arată o dată în plus nivelul de nepăsare al regimului iranian în planificarea urbană şi pregătirea situaţiilor de urgenţă''. ''Regimul acuză entităţi străine în timp ce propria sa nepăsare este cea care a contribuit la acest dezastru'', a adăugat Pompeo într-un comunicat. ''El închide chiar militanţi ecologişti care încearcă doar să ajute Iranul să se pregătească pentru aceste provocări'', se mai spune în comunicat.

Exprimând ''condoleanţe'' din partea SUA pentru victimele inundaţiilor, Pompeo a dat asigurări că Washingtonul ''este gata să contribuie la Federaţia internaţională a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, care distribuie apoi fondurile prin intermediul Semilunii Roşii iraniene pentru ajutoare''.

Administraţia lui Donald Trump a făcut din Teheran principalul său duşman în Orientul Mijlociu, denunţând comportamentul său ''destabilizator'' în regiune. SUA s-au retras din acordul privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 şi au reintrodus sancţiuni economice foarte stricte.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: inundatii iran washington nepasare