x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inundaţii record în Canada - peste 6.000 de persoane, evacuate în apropiere de Montreal

Inundaţii record în Canada - peste 6.000 de persoane, evacuate în apropiere de Montreal

29 Apr 2019   •   12:00
Inundaţii record în Canada - peste 6.000 de persoane, evacuate în apropiere de Montreal

Peste 6.000 de locuitori dintr-o localitate inundată aflată la vest de Montreal au fost evacuate în regim de urgenţă în noaptea de sâmbătă spre duminică după ruptura unui dig, în contextul în care inundaţiile ce afectează estul Canadei au depăşit deja nivelurile record înregistrate în 2017, informează AFP.

Un dig care proteja oraşul Sainte-Marthe-sur-le-Lac, aflat pe malurile lacului Deux-Montagnes, la câteva zeci de kilometri de Montreal, a cedat sâmbătă seară. Acea ruptură a digului a declanşat o creştere bruscă a nivelului apei, care a depăşit înălţimea de 1,5 metri în mai multe cartiere ale oraşului, fără să facă însă victime, potrivit Poliţiei locale.

"N-am avut timp să facem nimic (...), am putut doar să îmi iau medicamentele", a declarat o rezidentă pentru postul public Radio-Canada. Unii dintre sinistraţi au spus că din cauza situaţiei de urgenţă nu au putut să îşi ia cu ei animalele de companie atunci când au fost evacuaţi.

Mai multe sute de poliţişti, militari şi pompieri au evacuat aproape 2.600 de locuinţe în noaptea de sâmbătă spre duminică. Alte evacuări au fost operate duminică dimineaţă, a explicat un purtător de cuvânt al Biroului de Siguranţă Civilă din Quebec. În total, peste o treime din populaţia oraşului a fost strămutată, iar două centre de găzduire au fost deschise.

"Operaţiunea s-a desfăşurat cu bine, din fericire nimeni nu a fost rănit, nicio persoană nu a fost dată dispărută", a declarat duminică sergentul Daniel Thibodeau.

În urma acestor evacuări, autorităţile din Quebec au prezentat un nou bilanţ: aproape 8.000 de persoane au fost deja evacuate în Quebec în ultimele două săptămâni şi aproape 6.000 de locuinţe au fost inundate.

Aceste cifre le depăşesc de acum pe cele înregistrate cu ocazia inundaţiilor catastrofale din primăvara anului 2017, considerate cele mai grave produse în Canada în ultima jumătate de secol. Atunci, peste 4.000 de persoane au fost evacuate şi 5.400 de locuinţe au fost inundate doar în Quebec.

De această dată, peste 1.700 de militari au fost desfăşuraţi în dispozitive de protecţie organizate în Ontario, Quebec şi New-Brunswick pentru a ajuta la operaţiunile de evacuare şi pentru a contribui la ridicarea unor diguri provizorii.

În faţa creşterii nivelului apei în cele trei provincii menţionate, care ar trebui să culmineze în următoarele zile, potrivit autorităţilor, capitala federală canadiană, Ottawa, şi cel mai mare oraş din Quebec, Montreal, au declarat stare de urgenţă la sfârşitul săptămânii trecute.

În Ottawa, râul Outaouais a atins niveluri record, determinând închiderea unuia dintre podurile ce leagă capitala de oraşul Gatineau, la rândul său grav afectat de inundaţii.

Prim-ministrul Justin Trudeau, care s-a deplasat încă o dată în zonele afectate, în apropiere de Ottawa, alături de fiul lui cel mare, sâmbătă, a declarat în dimineaţa zilei următoare că aceste inundaţii repetate obligă guvernul canadian să îşi accelereze lupta împotriva modificărilor climatice.

"Aceste inundaţii subliniază importanţa pe care o are pentru noi lupta împotriva schimbărilor climatice, de a ne adapta şi de a atenua impactul evenimentelor climatice extreme", a declarat el într-o conferinţă de presă la care a participat alături de omologul său japonez, Shinzo Abe.

Pentru moment, inundaţiile de primăvară au cauzat un singur deces în Canada, cel al unei septuagenare al cărei vehicul a căzut într-un râu ce a tăiat în două strada pe care femeia circula, în apropiere de localitatea Pontiac, aflată la vest de Ottawa.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: inundaţii canada