x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inundațiile din Iran, de o rară amploare, au făcut cel puțin 19 morți

Inundațiile din Iran, de o rară amploare, au făcut cel puțin 19 morți

26 Mar 2019   •   11:39
Inundațiile din Iran, de o rară amploare, au făcut cel puțin 19 morți

Cel puţin 19 persoane au murit şi peste 90 de oameni au fost răniţi în Iran în urma unor inundaţii de o rară amploare, care continuă să se producă în numeroase provincii afectate de precipitaţii abundente, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat luni de serviciile de salvare, informează AFP. 

Ploile vor continua să cadă până miercuri, au prevenit serviciile meteo, care prevăd precipitaţii de până la 150 de mililitri în anumite provincii din vestul ţării pe parcursul următoarelor 24 de ore. 

Poliţia i-a sfătuit pe iranieni să nu circule cu automobilul în zilele următoare, numeroase drumuri fiind blocate de inundaţii şi alunecări de teren. 

Comitetul naţional de gestionare a situaţiilor de criză, activat de guvernul de le Teheran, a ţinut prima sa reuniune pentru a face faţă intemperiilor, care afectează 25 dintre cele 31 de provincii iraniene. 

Cel puţin 17 persoane au fost ucise şi 94 rănite în oraşul Shiraz din sudul ţării, o altă persoană şi-a pierdut viaţa în Sar-e Pol-e Zahab, oraş din provincia vestică Kermanshah, iar o persoană a decedat în provincia vestică Lorestan, au precizat serviciile de intervenţie şi salvare. 

Activitatea salvatorilor este încetinită de absenţa multor angajaţi aflaţi în concediu, într-o perioadă în care Iranul celebrează Anul Nou persan. 

În Shiraz, multe dintre victime erau turişti aflaţi în vacanţă, surprinşi de inundaţii la bordul automobilelor lor în momentul intrării în oraş. 

"Am ordonat tuturor guvernatorilor şi tuturor funcţionarilor şi responsabililor provinciali din ţară să rămână la posturile lor pentru următoarele 72 de ore, pe durata cărora ameninţarea de inundaţie va rămâne la cote maximale", a declarat prim-vicepreşedintele Eshaq Jahangiri pentru televiziunea de stat iraniană. 

Preşedintele Hassan Rohani a prezentat condoleanţe familiilor victimelor şi a mulţumit serviciilor de ajutorare şi armatei, într-un comunicat. 

El a ordonat, de asemenea, "o anchetă imediată" despre cauzele bilanţului ridicat al victimelor din Shiraz. 

De la începutul inundaţiilor, preşedintele Rohani a fost în vacanţă, lăsându-i pe miniştrii iranieni să se deplaseze în regiunile afectate. 

Informaţiile publicate de agenţia de presă Fars, potrivit cărora preşedintele Rohani era în vacanţă pe insula Qeshm din sudul ţării, au provocat critici ale opozanţilor conservatori, dar şi în rândul unora dintre aliaţii săi reformatori. 

Potrivit viceministrului de Interne, Mehdi Jamalinejad, condiţiile meteorologice din provinciile Khuzestan, Lorestan şi Kohgiluyeh şi Boyer-Ahmad erau "extrem de critice", potrivit agenţiei Isna. 

Inundaţiile au avut loc în principal în vestul şi sud-vestul ţării, la doar câteva zile după cele înregistrate pe 19 martie în provinciile Golestan şi Mazandaran, aflate în nord-est. Niciun bilanţ oficial al pagubelor cauzate în acele provincii nu a fost comunicat. 

Întreruperi de electricitate 

Organizaţia de gestionare a crizelor şi Ministerul Sănătăţii, care coordonează activitatea spitalelor, au anulat toate concediile angajaţilor lor şi au fost plasate în regim de alertă. 

Aeroportul Mehrabad din Teheran, care asigură zborurile interne, a anulat sau amânat majoritatea curselor din cauza condiţiilor meteorologice din oraşele de destinaţie. 

Sute de sate sunt afectate de întreruperi de electricitate şi ale aprovizionării cu apă, în timp ce drumurile au fost avariate în regiunile afectate, au anunţat companiile mass-media locale. 

Armata a fost mobilizată pentru a veni în ajutorul populaţiei din regiunile cele mai afectate. Mai multe sate au fost evacuate în faţa riscului tot mai ridicat de viituri şi de revărsări ale barajelor. 

Exprimându-se la televiziunea de stat, autorităţile au cerut turiştilor şi triburilor nomade din vestul ţării să se adăpostească în zone îndepărtate de cursurile de apă. 

Alerte de inundaţii au fost emise şi pentru provinciile centrale, în special în Ispahan şi Teheran. 

Astfel de inundaţii sunt extrem de rare în Iran, o ţară în general aridă, care suferă cu regularitate, de decenii, de episoade de secetă severă. 

"Modificările climatice lovesc ţara noastră", a declarat ministrul Energiei din Iran, Reza Ardekanian, citat de agenţia de presă Tasnim, vorbind despre "inundaţii fără precedent".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: inundatii iran