x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Investitorii străini evită situaţiile politice nesigure”

„Investitorii străini evită situaţiile politice nesigure”

de Istvan Deak    |    21 Feb 2012   •   21:00

Editia online a saptamanalului ungar Hetek gazduieste opiniile analistului politic Tibori Szabo Zoltan despre si­tu­atia politica din Romania. 'Pre­se­dintele Traian Basescu a martu­risit ca schimbarea Cabinetului Boc nu este o mutare tactica, ci o tentativa de recastigare a credibilitatii institutiei guvernamentale. In Romania se stia de cateva luni ca schimbarea Guvernului va fi la ordinea zilei. Inca din decembrie, coalitia aflata la putere luase deja decizia schimbarii lui Emil Boc. Din motive ce tin de acordul cu FMI, schimbarea lui Boc a fost amanata. Protestele vehemente la adresa puterii au grabit debarcarea Cabinetului Boc.

In mod neobisnuit pentru de­mo­cra­ti­ile occidentale, presedintele l-a pro­pus in functia de prim-ministru pe seful Serviciului de Informatii Ex­terne, Mihai Razvan Ungureanu. Noul premier este considerat un po­l­­i­tician tehnocrat, obligat sa recastige in­crederea populatiei in institutiile sta­tului, dar la fel de important este fap­tul ca Ungureanu a fost mereu omul loial si de incredere al presedintelui Traian Basescu. In Europa s-a ras­pandit speculatia ca premierul Boc ar fi demisionat la presiunea FMI, deoarece debarcarea sa a venit la o zi dupa vizita delegatiei FMI in Ro­mania', noteaza jurnalistii maghiari.

Tibori Szabo Zoltan dezminte cu tarie aceasta ipoteza. 'Este o spe­cu­latie fara nici un temei real, deoarece de­mi­sionarul Emil Boc avea o relatie foarte buna cu reprezentantii FMI si aplica cu promptitudine cerintele acestora. Din punctul meu de vedere, in spatele debarcarii lui Boc stau pro­testele masive antiguvernamentale de pe strazile marilor orase din Ro­mania. Basescu a luat mana de pe Boc si a fortat un politician ta­nar, nepatat, care sa salveze imaginea PDL.

Pentru alegerile din toamna, partidele guvernamentale, PDL, UDMR si UNPR, nu au o misiune usoara, fiindca ele se fac responsabile de adoptarea masurilor de austeritate care au generat proteste ce par sa nu se mai termine. Situatia economica a Romaniei este in continuare vulne­rabila. Schimbarea Guvernului nu va aduce o modificare esentiala, iar protestele vor continua, fiindca obiectivul opozitiei este de a obtine alegeri anticipate. Daca situatia politica din Romania va ramane instabila, ne putem astepta la consecinte grave in plan economic, fiindca investitorii straini evita situatiile politice nesigure', a declarat Tibori.

×
Subiecte în articol: externe