x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak - Agenti Mossad in Kurdistan

Irak - Agenti Mossad in Kurdistan

22 Iun 2004   •   00:00

Israelul si-a trimis agenti in Kurdistanul irakian, care au reusit sa patrunda si pe teritoriul Iranului, in zona instalatiilor nucleare, sustine saptamanalul american New Yorker.

Agentii israelieni, membri ai serviciului secret Mossad, care se prezinta ca oameni de afaceri, antreneaza comandouri kurde din Kurdistanul irakian, in nordul Irakului.

NEOFICIAL. Ambasada Israelului din Washington a dezmintit aceste informatii, potrivit New Yorker, dar ele au fost confirmate de un oficial cu rang inalt al CIA.

Potrivit publicatiei americane, israelienii au ajuns la concluzia ca administratia Bush nu va fi capabila sa aduca stabilitatea sau democratia in Irak. Si asta, inca de anul trecut. Concluzia lor a fost ca Israelul trebuie sa vina cu alte optiuni. Aliindu-se cu kurzii, Israelul are ochii si urechile pe Iran, Irak si Siria. Obiectivul imediat al israelienilor, dupa 30 iunie, este de a avea instalate comandouri kurde capabile sa contrabalanseze militiile siite. (Marina Constantinoiu)

Rumsfeld, martor in proces

Ieri au inceput, la Bagdad, audierile preliminare in fata justitiei militare americane, pentru pregatirea procesului a trei militari americani, acuzati de maltratarea unor detinuti irakieni, acuzatii pentru care ar putea primi ani grei de inchisoare. Toti trei au declarat ca au fost obligati de ofiteri de informatii militare sa-i maltrateze pe detinuti, pentru a putea afla maximum de informatii la interogatorii. Unul dintre acuzati l-a solicitat ca martor in proces pe insusi secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, care ar fi putut incuraja aceste practici. Avocatii apararii sustin ca declaratiile lui Rumsfeld sunt importante pentru stabilirea adevarului. Audieri separate vor avea loc azi, pentru un alt militar american, o tanara asupra careia planeaza aceleasi acuzatii.

×
Subiecte în articol: externe