x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak: Manifestanţii pro-Iran se retrag organizat din jurul ambasadei americane

Irak: Manifestanţii pro-Iran se retrag organizat din jurul ambasadei americane

01 Ian 2020   •   18:35
Irak: Manifestanţii pro-Iran se retrag organizat din jurul ambasadei americane

Manifestanţii irakieni pro-Iran au părăsit miercuri împrejurimile Ambasadei SUA la Bagdad, din ordinul puternicelor miliţii paramilitare „Hachd al-Chaabi”, punând astfel capăt violenţelor care au culminat cu atacarea cancelariei misiunii diplomatice, informează AFP.

Escaladarea verbală a tensiunilor între Iran şi SUA - ţări inamice, dar puteri care acţionează în Irak - a continuat: preşedintele Donald Trump a ameninţat că va face Iranul să plătească „un preţ mare”, acuzându-l că a „orchestrat” atacul de marți asupra ambasadei americane. De cealaltă parte, liderii iranieni au avertizat că vor riposta oricărei ameninţări la adresa ţării lor.

Estimând că „mesajul” manifestanţilor a fost „înţeles”, „Hachd al-Chaabi”, o coaliţie de facţiuni înarmate, şi-a invitat combatanţii şi susţinătorii să se retragă în afara aşa-zisei „Zone verzi”, ultrasecurizate, din Bagdad, unde îşi are sediul ambasada americană.

Manifestanţii au demontat toate corturile instalate în ajun pentru un sejur pe care ei îl promiseseră inițial „nelimitat”, după atacul asupra sediului ambasadei, pentru a denunţa raidurile americane contra bazei unei facţiuni a „Hachd”, soldate cu 25 de morţi, duminică, în Irak.

Sute de manifestanţi s-au îndreptat apoi spre ieşirile din „Zona verde”, strigând „I-am ars!”. Camioane speciale au transportat barele de fier şi prelatele corturilor demontate.

„Am înregistrat un mare succes: am ajuns până la ambasada americană, în condițiile în care nimeni nu o mai făcuse înainte” şi, acum, „mingea este în terenul parlamentului”, a declarat, pentru AFP, Ahmed Mohieddine, purtător de cuvânt al „Brigăzilor Hezbollah”, pro-iraniene, vizate, la rândul lor, de raidurile americane.

După violenţele care au readus în memoria SUA spectrul celor două traume suferite de ambasadele lor la Teheran, în 1979, şi la Benghazi, în Libia, în 2012, responsabilii irakieni pro-Iran lucrează pentru a strânge în parlament semnături cu scopul de a denunţa acordul irakiano-american, ce autorizează prezenţa a 5.200 de soldaţi americani pe teritoriului Irakului.

Integrată în forţele regulate, după lupta sa de partea puterii împotriva jihadiştilor, miliţia „Hachd al-Chaabi” și-a extins influenţa, susţinută de către Iran, care a câştigat teren în Irak în faţa americanilor.

Marţi, mii de susţinători ai săi, combatanţi şi înalţi comandanţi au defilat în „Zona verde” pentru a protesta față de raidurile americane. Manifestanţii au spart apoi geamurile şi au distrus instalaţii de securitate ale ambasadei. În niciun moment, forţele irakiene care păzesc intrările în „Zona verde” nu s-au interpus. La porţile ambasadei, ele au încercat să oprească violenţele, dar zadarnic.

„Ne-am pierdut orice autoritate” în faţa „Hachd”, se lamenta miercuri, într-o declaraţie pentru AFP, un membru al forţelor speciale irakiene responsabile cu securitatea în „Zona verde”, blocată după violenţe.

Ploaia de pietre şi cocteiluri Molotov asupra ambasadei a încetat în cursul după-amiezii, după ce între cancelarie şi manifestanţi s-au interpus combatanţi ai foartei puternicei securităţi a „Hachd”.

În cursul dimineţii, forţele de securitate americane ale ambasadei au tras pentru scurt timp cu grenade lacrimogene pentru a dispersa protestatari care reuşiseră să ridice deasupra intrării principale a ambasadei o pancartă pe care scria „Direcţia Hachd al-Chaabi”.

Intrările în ambasadă au fost acoperite cu drapele albe ale „Hachd” şi galbene ale „Brigăzilor Hezbollah”.

Raidurile americane au fost lansate ca ripostă la tiruri cu rachete, care uciseseră vineri un subcontractant american, într-o bază militară din nordul Irakului. Washingtonul a acuzat „Brigăzile Hezbollah” de acest atac.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: irak ambasada sua