x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irak - Transnistria nu trimite trupe

Irak - Transnistria nu trimite trupe

de Anca Aldea    |    16 Feb 2007   •   00:00

O declaratie a presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a inflamat spiritele la Tiraspol, "capitala" autoproclamatei republici transnistrene.

IMAGINE. Voronin anunta recent, printr-un comunicat al Presedintiei de la Chisinau, ca statul moldovean isi va mentine prezenta activa in razboiul din Irak, considerand ca mobilizarea militarilor moldoveni pe frontul din Golf imbunatateste imaginea tarii. Comunicatul facea referire la un scandal declansat in 2006, dupa ce s-a descoperit ca circa 200.000 de mitraliere Kalasnikov provenind din Republica Moldova au ajuns in mainile insurgentilor.

Potrivit ziarului transnistrean de limba engleza The Tiraspol Times, anuntul lui Voronin i-a iritat pe separatistii antirazboi, desi nici o forta a coalitiei mondiale antitero nu i-a solicitat Transnitriei deplasarea de trupe intr-un teatru de operatii. "Daca facem parte din Republica Moldova, putem fi trimisi in Irak pentru a muri. Moldova mobilizeaza trupe in Irak. Nu vom fi niciodata de acord cu acest lucru. Nu vrem sa ne alaturam tarii lor si sa luptam in razboaie in tari indepartate", a declarat Petru Gladchi, liderul militantilor transnistreni antirazboi. El a insistat ca unul dintre motivele pentru care Transnistria nu va face parte niciodata din Republica Moldova il constituie tocmai afilierea Chisinaului la politica expansionista a Statelor Unite. "Transnistria vizeaza mentinerea de relatii internationale cordiale cu toate rasele si popoarele lumii, indifierent de religie si orientarea politica, ea insasi fiind un conglomerat de 35 de etnii", a mai spus Gladchi.

×
Subiecte în articol: externe