x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakienii vor capul lui Ahmad Chalabi

Irakienii vor capul lui Ahmad Chalabi

10 Aug 2004   •   00:00

Ahmad Chalabi, un fost favorit al Washingtonului, si nepotul sau, Salem Chalabi, care urma sa-l judece pe Saddam Hussein, risca sa fie arestati imediat ce vor reveni in Irak. Ei sunt acuzati de falsificare de bani, respectiv omucidere.

ANCA ALDEA

Un judecator irakian a emis duminica doua mandate de arestare pe numele lui Ahmad Chalabi, fostul lider al Congresului National Irakian (CNI), dizolvat in primavara acestui an, si respectiv pe numele lui Salem Chalabi, presedintele Tribunalului Special Irakian, care ii va judeca pe Saddam si pe oamenii sai.

DIN VANATORI, VANATI. Ahmad Chalabi a fost unul dintre cei mai apropiati aliati ai Pentagonului inainte de razboi. Considerat pana la inceputul lui 2004 drept un potential presedinte al Irakului, Ahmad este acum acuzat de falsificare de bani. In dosarul sau se arata ca, dupa inlaturarea de la putere a lui Saddam, Ahmad Chalabi a pus in circulatie dinari falsi. Fostul oficial irakian nu este insa la prima abatere. In 1992, el a fost condamnat in Iordania pentru frauda bancara. Judecatorii i-au dat atunci 22 de ani de inchisoare, dar pentru ca Ahmad nu s-a prezentat la proces, a scapat basma curata. Pe numele nepotului sau, Salem, a fost emis un mandat de arestare sub acuzatia de crima. El este considerat principalul suspect in asasinarea, in iunie 2004, a unui director general in Ministerul de Finante de la Bagdad.

Atat Ahmad, cat si Salem Chalabi au respins acuzatiile lansate, spun ei, din "considerente politice si personale". Fostul lider al CNI a tinut sa precizeze ca a colectat mostre de bani falsi atunci cand a exercitat functia de presedinte al Comisiei de Finante a Consiliului de Guvernare, dar a respins categoric ideea ca ar fi pus banii in circulatie. "Este o acuzatie fabricata", a declarat ieri Ahmad, aflat la o conferinta economica in Iran. Nici nepotul Salem nu-si recunoaste culpa. Aflat in Marea Britanie, el a declarat pentru BBC ca nu isi aminteste sa se fi intalnit vreodata cu presupusa lui victima. Ahmad si Salem Chalabi considera ca judecatorul Zuhair al-Maliki, "un fost membru al partidului Baas, la putere pe timpul lui Saddam", nu vrea decat sa intrerupa activitatea Tribunalului Special.

MIZA MARE. Autoritatile de la Bagdad au anuntat ieri ca Ahmad si Salem Chalabi vor fi arestati de cum vor pune piciorul in Irak. Seriozitatea autoritatilor l-a facut pe Salem sa declare ca nu va reveni in tara decat atunci "cand vor disparea amenintarile la adresa lui si a familiei sale". El este constient ca, daca va fi gasit vinovat, este pasibil cu pedeapsa capitala, redevenita legala la sfarsitul saptamanii trecute. In schimb, unchiul sau a anuntat ca se va intoarce in Irak pentru a raspunde acuzatiilor care i se aduc.

INFORMATOR

Inainte de razboi, Ahmad Chalabi si Congresul sau National, format din irakieni exilati de regimul Saddam, au furnizat administratiei de la Washington o serie de informatii legate de programul armelor de distrugere in masa pe care l-ar fi dezvoltat fostul regim de la Bagdad. Aceste date au fost utilizate in "dosarul irakian" pe care americanii si aliatii lor l-au prezentat pentru a justifica interventia militara in Irak.

Acum insa, americanii s-au lepadat de Chalabi, precizand ca noua situatie in care acesta este implicat este o chestiune interna a Irakului.

×
Subiecte în articol: externe ahmad chalabi salem ahmad chalabi