x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul a anulat un contract de armament cu Rusia de 4,2 miliarde de dolari

Irakul a anulat un contract de armament cu Rusia de 4,2 miliarde de dolari

de Agerpres    |    10 Noi 2012   •   13:39
Irakul a anulat un contract de armament cu Rusia de 4,2 miliarde de dolari
Sursa foto: YEKATERINA SHTUKINA/AFP

Irakul a anulat un contract cu Rusia pentru achiziţionarea de armament în valoare de 4,2 miliarde de dolari, din cauza unor suspiciuni de corupţie, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al premierului irakian, citat de AFP.

'Contractul a fost anulat', a explicat Ali Moussaoui. 'Întors din călătoria sa în Rusia, (premierul Nouri) al-Maliki a avut unele suspiciuni în legătură cu o posibilă corupţie. El a decis revizuirea în totalitate a contractului. (...) O anchetă este în curs', a adăugat el.

Reprezentantul guvernamental de la Bagdad nu a dorit să dezvăluie identitatea persoanelor care fac obiectul anchetei, nici să precizeze dacă Irakul intenţionează să renegocieze contractul încheiat cu Rusia. El nu a indicat nici când a fost luată decizia de anulare.

Ambasada Rusiei la Bagdad şi agenţia rusă pentru exportul de armament Rosoboronoexport nu au făcut nicio declaraţie până în prezent referitor la anunţul părţii irakiene, notează Interfax.

Contractul în cauză a fost dezvăluit la începutul lunii trecute, în cadrul unei vizite pe care premierul irakian Nouri al-Maliki a efectuat-o în Rusia, al doilea mare furnizor de arme al Irakului, după SUA. Cu această ocazie, părţile anunţau că o serie de acorduri în domeniul tehnico-militar au fost semnate în a doua jumătate a acestui an, în valoare de 4,2 miliarde de dolari. Potrivit cotidianului rus Vedomosti, contractul, cel mai important pentru Rusia după schimbarea regimului la Bagdad, includea între altele 30 elicoptere de luptă Mi-28NE şi 42 de lansatoare de rachetă tip Pantsir-S1.

Newsru.com notează că acest contract, pentru care partea rusă este suspectată de corupţie de către Irak, a fost semnat la insistenţele premierului rus Dmitri Medvedev. Aceeaşi sursă notează că, încă înainte de finalizarea contractelor, în mass-media rusă au apărut informaţii legate de faptul că SUA vor face tot posibilul pentru a bloca achiziţionarea de armament rus de către Irak.

De menţionat că Rusia a încercat în ultimii ani să-şi reînnoiască legăturile cu fostul său aliat din epoca sovietică, pierdute odată cu căderea regimului condus de Saddam Hussein în 2003.

×