x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Irakul a reluat plata compensaţiilor către Kuweit pentru Războiul din Golf

Irakul a reluat plata compensaţiilor către Kuweit pentru Războiul din Golf

20 Apr 2018   •   20:00
Irakul a reluat plata compensaţiilor către Kuweit pentru Războiul din Golf

Irakul a reluat vineri plata compensaţiilor către Kuweit pentru distrugerea câmpurilor petrolifere şi instalaţiilor petroliere din această ţară în timpul Războiului din Golf din 1990-1991, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite, la Geneva, transmite Reuters şi AFP.

Plăţile erau suspendate din octombrie 2014 din cauza problemelor bugetare şi de securitate ale guvernului irakian, ale cărui trupe luptau împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

'Comisia de compensaţii a Naţiunilor Unite (UNCC) a disponibilizat astăzi 90 de milioane de dolari către guvernul statului Kuweit', se arată într-un comunicat.

Comisia a fost creată de Consiliul de Securitate al ONU în 1991, anul în care o coaliţie militară condusă de SUA a alungat armata irakiană din Kuweit. UNCC a autorizat plata a 52,4 miliarde de dolari către persoane private, companii, organizaţii guvernamentale şi altele, care au suferit pierderi directe de pe urma invadării şi ocupării timp de şapte luni a Kuweitului de către Irak în timpul fostului preşedinte Saddam Hussein.

Prin plata deblocată vineri, Comisia a vărsat în total 47,9 miliarde de dolari unui număr de 1,5 milioane de reclamanţi.

UNCC a declarat în noiembrie că Bagdadul ar trebui să încheie până la sfârşitul lui 2021 plata despăgubirilor.

Cele două ţări au convenit anul trecut că plăţile vor creşte gradual, de la 0,5% din veniturile din petrol şi produse petroliere în 2018 la 1,5% în 2019 şi 3% în 2020 şi 2021.AGERPRES

×
Subiecte în articol: irak compensatii kuveit